Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Amanda Lind: ”Mode har alltid varit politiskt”

11 jun, 2019 
Kulturminister Amanda Lind Polarpriset 2019
Sveriges kulturminister Amanda Lind gör ett tydligt statement på Polarprisets röda matta. Längs kjolen på henne klänning går att läsa ”Kulturskolan räddade mitt liv och har format mej till den jag är”. För ELLE berättar hon om planerna bakom den politiska klänningen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under våren lämnades en namninsamling med över 10 000 underskrifter in till kulturminister Amanda Lind. Anledningen till protesten var att 100 miljoner kronor skulle försvinna från Sveriges kultur- och musikskolor enligt höstens kulturbudget.

För att visa sitt stöd för kulturskolan och med budskapet att alla barn har rätt till kultur, valde Amanda Lind att bära en klänning med ett tydligt statement.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

ELLE har träffat henne, veckan innan Polarpriset, under slutprovningen av klänningen designad av Beckmanstudenten Jannica Hagfors.

Samarbetar med svensk designer

Vi ses inne på hennes kontor på fredagen i ett 25-gradigt Stockholm. Hon kommer ut iklädd en svart långklänning med ljusare liv och vi pratar samtidigt som Jannica nålar upp kjolen för att anpassa klänningen efter skorna.

Kulturministern klänning Polarpris
Jannica Hagfors sätter nålar i klänningen för att kunna göra de sista ändringarna inför galan. Foto: Veronika Borzymowski

– När jag tillträdde som kulturminister var vi i ett läge då utvecklingspengarna till kulturskolan hade tagits bort. Namninsamlingen jag fick ta emot visade på olika sätt upp hur stor betydelse kulturskolan har för barnen. Det ville jag få fram i mina kläder samtidigt som jag ville göra det i samarbete med en svensk designer, säger Amanda Lind och fortsätter:

Annons

– Det här blir min första Polarprisgala. Först och främst är ju Polarpriset så väldigt roligt. Det är ett pris där ljuset verkligen sätts på den svenska musikindustrin och svenska kulturskapare. Men det är också också ett pris som ger avtryck över hela världen, säger Amanda Lind.

Jag har fått veta att klänningen ska vara ett statement och över en stolsrygg på kontoret ligger ett vitt tyg med text på. Min första tanke är att det är något slags band som ska bäras över axeln. Men hur ska det sitta?

– Vänta, du ska få se, haha, det kommer strax, utbrister Jannica Hagfors.

Kulturministern Polarpriset 2019
Citatet placeras vid klänningens kjol för att synas igenom det yttre tyget. Foto: Veronika Borzymowski

Hon lyfter på det översta lagret på kjolen i svart sidenschiffong. Det är så tunt att man ser igenom det. Så fäster hon bandet med citatet vid kjolkanten så att citatet hänger ner längs klänningen. Ett kollektivt ”Jahaaa”, sprider sig bland oss åskådare i rummet.

Annons

– Citatet är avtagbart för att man ska kunna använda klänningen igen, utan citat eller med ett annat citat. Det är bra ur hållbarhetsaspekt. Dessutom har klänningen en skärning som funkar till en mammaklänning men också går att bära utan att man är gravid. Det innebär att klänningen kan få ett liv igen, säger Jannica.

Ljudvågor i laserskuren mesh

Klänningen pryds av ett mönster som är designat för att se ut som ljudvågor. De löper från framsidan till baksidan och ner längs ryggen och kjolen. Ljudvågorna är i mesh och är utskurna med laser i Sala och sedan transporterade till Stockholm. Klänningen är i sidencrepe där livet är tillverkat i mesh och chiffong.

På det vita bandet går att läsa: ”Kulturskolan räddade mitt liv och har format mej till den jag är”.

– Vi tittade på många olika citat från namninsamlingen. Och det fanns så många fantastiska berättelser att man hade kunnat fylla hela klänningen. Men den här var fin för den pratar just om kulturskolan och hur kulturskolan hade betydelse för just den här eleven. Kultur är inte någon liten pålaga eller något vi kan göra för att få lite krydda i tillvaron. Det är inte det lilla extra som kan skäras bort. Det är livsviktigt och grundläggande för individen och för vårt samhälle. Det tycker jag det här citatet säger och det var därför vi valde det, säger Amanda Lind och fortsätter:

Annons

– En del av dem som kommer i kontakt med kulturskolan blir ju våra framstående musiker. Max Martin har ju till exempel pratat om sin bakgrund där. Men för de flesta så är det ett sätt att komma i kontakt med sin kreativitet och uttrycka sig. Det fördjupar en som människa och det är så betydelsefullt.

”Kultur är en del av oss”

Bokstäverna på det vita tyget är gjorda i samma meshtyg som ljudvågorna. Och faktum är att det är Jannica Hagfors 7-åriga dotter som fått skapa typsnittet. Hon fick skriva citatet innan det skars ut med laser och applicerades på bandet.

Varför är kultur så viktigt för barn och unga?

– Kultur är en del av oss. Det är viktigt för individen att få uttrycka sig och komma i kontakt med fler delar av sig själv. Det gör att vi mår bättre som människor. Och kulturens betydelse för samhället är ju ett svar på så många plan. Jag tror verkligen att kulturen, när den är otämjd, verkligen otyglad och fri och så många som möjligt får komma i kontakt med sin kreativitet, gör att samhället blir bättre för oss alla, säger Amanda Lind.

Annons

Hur kommer det sig att du valde Beckmans?

– Dels så är ju den svenska modeindustrin jättestark och växande i världen. Både när det gäller de stora kedjorna, men också alla framväxande kreatörer som tar plats. Därför kändes det viktigt och roligt att jobba med någon som är på väg att göra den resan.

Jag tänker på tidsaspekten. För hur länge sedan hade ni ert första möte?

– Jag fick reda på det tre veckor innan, skrattar Jannica. Så det har tagit tre veckor från designprocess till färdigt resultat. Förut sydde jag en kollektion på två veckor. Vi på Beckmans är snabba, haha! Amanda var också väldigt bra att ha att göra med. Vi förstod snabbt vad hon tyckte om.

Jannica Hagfors är Beckmanstudenten som designat klänningen. Foto: Veronika Borzymowski

Vad finns det för miljö- och hållbarhetstänk när det kommer till den här klänningen?

– Det finns flera hållbarhetsaspekter som är fina att lyfta fram. Dels är det ju materialen. Som att detaljerna är lokalproducerade. Men jag ser också fram emot att återanvända den. Det känns som att det är ute att skapa något bara för ett tillfälle. Jag köper mycket secondhand och ser fram emot att botanisera bland lånegarderober, framför allt när jag inte är gravid längre, säger Amanda Lind.

Annons

Alice Bah Kuhnke gjorde ju flera klädstatement under sin tid som kulturminister. Tror du att det är en kulturministergrej att göra just klädstatement?

– Dels tänker jag att mode alltid har varit politiskt på olika sätt. Allt från att bränna bh:ar till att klä sig på ett annat sätt för att markera något politiskt. Och som kulturminister är det självklart att lyfta modeindustrin och kreativiteten i samhället så det är en tradition jag gärna fortsätter med.

Vilken fråga tycker du som kulturminister är viktigast i Sverige just nu?

– Som kulturminister säger jag barn och ungas likvärdiga rätt till kultur. Det är många barn och unga som inte självklart kommer i kontakt med det. Det kan till exempel handla om att föräldrarna inte har det drivet, att man saknar ekonomiska förutsättningar eller att man känner att ”det här är inget för mig”. Det finns också politiska krafter som inte tycker det är lika viktigt, som tycker att man kan skära ner och prioritera bort sådant som handlar om kultur, i skolan eller på fritiden. Det tror jag verkligen vore förödande för så många barn och unga i vårt samhälle.

Annons

Hur tror du att tisdagen kommer bli?

– Det ska bli jättespännande att få lyssna på pristagarna. Det är ju deras dag. Och det är tre fantastiska pristagare. Men det blir också ett sätt att sätta musiken och kreativiteten i fokus. Jag får en känsla av att det är ett sammanhang där många uttrycker saker och det blir väldigt personligt och det tycker jag är väldigt roligt.

Hur känns det att du gjort valet att gå in och göra ett statement?

– Det är väl jättehärligt! Jag tycker att mode och politik hänger ihop och det är kul att få möjligheten att säga någonting med att vara där. Det känns helt rätt och viktigt och jag hoppas att fler tar tillfället i akt och gör det, säger Amanda Lind.

Läs mer:

Starka budskapet bakom Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning

Bilder från röda mattan på Polarpriset 2018

Polarpriset 2017: Gästerna på röda mattan

Annons