Allt om Rodarte X & Other Stories

I dag släpper amerikanska Rodarte sin kollektion för 
& Other Stories. ELLEs Jenny Fredriksson träffade de otroligt karismatiska systrarna på & Other Stories fantastiska kontor på Kungsholmstorg, Stockholm för ett samtal om inspiration, konst och Kalifornien.
17 mars, 2016

Rodarte är systrarna Mulleavy – Kate, 36 år, och Laura, 34. De är uppväxta i Kalifornien och bor i Los Angeles. Märket grundades 2005 med en kollektion med tio klänningar, under mamma Victorias spansk-mexikanska flicknamn. Förutom att skapa fantasifullt mode har designerna skapat kläderna till diverse konstprojekt som scenkläder till operan Don Giovanni på Disney Concert Hall i Los Angeles och Natalie Portmans magiska kostym i filmen Black swan.

Läs också: & Other Stories samarbetar med Rodeart – se alla plagg från kollektionen

Vad är det bästa med att jobba med & Other Stories?

– Det var härligt att jobba med trevliga människor som är detaljorienterade och samtidigt flexibla. Samarbetet passade oss för att vi har så många idéer – men bara gör två egna kollektioner per år. Kärnan i vårt skapande är en form av historieberättande och det passar & Other Stories perfekt. Vi har gjort vår tolkning av märket och målet är att våra plagg ska funka i en garderob.

Hur hittar ni inspiration?

– Vi är otroligt känsliga för vår omgivning, vi lägger märke till allt. Vår resa till Stockholm kommer säkerligen att dyka upp framöver på något sätt. En rolig historia: Vår pappa, som är botanist, snöade in på sjögräs och ville prompt visa oss en artikel om detta naturfenomen. På något sätt trattades det ner till ett sjöjungfrutema för vår vårkollektion 2015. Vi satte sand, snäckor och sjögräs på plaggen och allt bara skimrade. Inspirationen för & Other Stories-kollektionen är vår tolkning av LA – det naturromantiska ökenlandskapet och himlen som referenser i färgvalen. Det finns också en känsla av 70-tal, musik och bilkörning. Oftast framträder vår inspiration tydligt först när vi är klara med en kollektion.

Hur har er bakgrund påverkat ert skapande?

– Vi har ingen klassisk designbakgrund, vi har läst konst och litteratur på universitetet i Berkeley. Vi började göra mode helt utan regler och hittade på vår egen design. Det har gett oss en stark röst och identitet. Vi började med vackra coutureklänningar. Nästa steg var att göra en par grymma byxor. Och på den vägen har vi fortsatt.Vi har lärt oss allt själva. Det var bra att vi var så oskuldsfulla, annars hade vi aldrig vågat.

Vad är roligast i designprocessen?

– Sista minuten innan visningen ska börja. Det är den enda gången vi ser vår vision i sin helhet med kläder, hårstyling och makeup. Vi älskar också känslan när man får en bra idé efter en lång period av idétorka.

Hur jobbar ni fram en kollektion?

– Med en konstant dialog eller från en gemensam upplevelse. Vi har ett hemligt språk, ibland känns det som om vi har en och samma hjärna. Gänget på & Other Stories ville att vi skulle vara oss själva så det var väldigt enkelt. Vi gjorde skisser och färgprover som vi skickade till varandra.

Favoritplagg från kollektionen?

– Olika hela tiden! Just nu älskar vi den glittriga partyklänningen och den vita koftan med kristaller. Och jackan!

Hur har er Kalifornienbakgrund format er som konstnärer?

– Kalifornien genomsyrar allt vi gör. Naturens växlingar och det mäktiga landskapet i kontrast mot det urbana. Det är så vi vill jobba – organiskt och naturligt. Vårt arbete handlar inte om att skapa en minimalistisk modesilhuett, för oss handlar det om att skapa en känsla med olika material, strukturer och färger.

Favoritkonstnär?

– Vi blev designer för att vi älskar konst! Det löper som en röd tråd i vårt arbete. Vi har gjort flera kollektioner som tar avstamp i konsten, till exempel Edgar Degas och balettkollektionen från hösten 2008 och vårkollektionen 2012 med Vincent van Gogh- och rymdtema. Robert Rauschenberg är vår största inspi-rationskälla, vi jobbar med samma collageteknik och materialmix. Vi älskar också Picasso och Caravaggio.

Vad gör ni när ni inte arbetar?

– Allt från att kolla 20 avsnitt av olika dokusåpor till att dricka vin med våra vänner vid poolen.

Vart reser ni helst?

– Vi älskar att resa, mycket i USA. New Orleans är en av våra favoritstäder.

Samarbetet med & Other Stories släpps i butik och online 17 mars och består av plagg, skor och smycken i Rodartes egensinniga estetik med influenser av Kalifornien, couture och modern kvinnlighet.

Samarbetet med & Other Stories släpps i butik och online idag 17 mars och består av plagg, skor och smycken i Rodartes egensinniga estetik med influenser av Kalifornien, couture och modern kvinnlighet.