Allt du behöver veta om Met-galan 2020

Kardashian och Jenner på Met-galan 2019. Här är allt du behöver veta om Met-galan 2020.

I maj är det dags för modevärldens största gala – Met-galan 2020. På Metropolitan Museum of Art i New York kommer modefesten hållas. Vi på ELLE listar allt du behöver veta om årets gala – allt från värdarna till årets tema!
03 mars, 2020

VIDEO: SE MET-GALANS MEST ÖFÖRGLÖMLIGA LOOKS 2019:

1948 grundande Eleanor Lambert – som även grundade New York Fashion Week – The costume institute gala (Met-galan). Syftet var att starta en välgörenhetsgala för att samla in pengar till Metropolitans kostym- och modeavdelning och arrangerades tillsammans med modetidningen Vogue. Sedan dess har galan varit en av modevärldens största event och mest prestigefulla modefest.

Galan inviger även museets årliga modeutställning som varje år har ett nytt tema, som blir klädkoden för festen.

Var och när är Met-galan 2020?

Met-galan har sedan starten 1948 alltid hållits samma tid på året. Varje år utspelar sig galan den första måndagen i maj och i år blir därför datumet för galan den 4 maj 2020. Som vanligt så hålls den även på Museum of Art i New York, ett av världens största och mest betydelsefulla konstmuseer.

Vad är temat för Met-galan 2020?

Kylie Jenner på Met-galan 2019

Kylie Jenner tolkade 2019-års Camp-tema i en dröm från Versace.

Andrew Bolton, kurator av Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute, har inför årets gala inspirerats av Sally Potter-filmen Orlando från 1992, som baseras på Virginia Woolfs roman med samma namn. Det är speciellt en scen från filmen som har givit idén till galans tema, berättar han för Vogue. I filmen går skådespelaren Tilda Swinton in i en labyrint iklädd en 1700-talsklänning känd som robe à la française, som var typisk för rokokon. Senare byts den ut mot en klänning från mitten av 1800-talet och till sist uppstår hon i 1850-talets England.

Namnet på temat är About Time: Fashion and Duration och kommer enligt Bolton vara nyanserad och öppen. Han vill få åskådarna att tänka annorlunda kring modehistoria genom att dela 160 kvinnors kläder i två olika sektioner under utställningen. Med en sektion med enbart svarta kläder och en med bara vita med extra färgklickar kommer det visas i en tidslinje från 1870 till dagens 2020.

Vem leder galan?

Förra året var artisterna Lady Gaga och Harry Styles, tennisproffset Serena Williams och designern Alessandro Michele värdar för galan.

I år ser vi istället modedesignern Nicolas Ghesquière, skådisarna Lin-Manuel Miranda, Meryl Streep och Emma Stone, samt Vogues chefredaktör för Anna Wintour som värdar.

Vad kostar det att gå på galan?

Gästerna som står på gästlistan betalar ingenting för att närvara på galan, och har man tur blir man inbjuden av Anna Wintour själv. Om man däremot inte är med på listan, men ändå får en chans att närvara, kostar en biljett ungefär 30 000 dollar, som motsvarar cirka 286 000 svenska kronor.

Källa: Vouge.com Foto: TT

LÄS MER:

ELLE listar det bästa från Met-galan 2019

Kändisarna som bär H&M–kreationer på Met Gala

De 10 bästa (och galnaste) beautylooks på Met-galan 2019