Allt du behöver veta om Met-galan 2019

Allt du behöver veta om Met-galan 2019

Vem leder galan, vilka är inbjudna och vad är egentligen camp? ELLE har all info!
06 maj, 2019

VIDEO: SE MET-GALANS MEST OFÖRGLÖMLIGA LOOKS 2019:

Oförglömliga looks från Met-galan 2019
Slå på ljud

Snart är det äntligen dags för modevärldens mest efterlängtade evenemang! Vi snackar förstås om The Met – välgörenhetsgalan där de största stjärnorna visar upp sig på röda mattan i den ena fantasifulla kreationen efter den andra. 

Här är allt du behöver veta om årets gala!

Vad är Met-galan? 

Varje år anordnar Metropolitan Museum of Art i New York The Costume Institute Gala, eller Met-galan som den också kallas. Eventet, som arrangeras tillsammans med tidningen Vogue, är en av årets största modehändelser. Syftet är att samla in pengar till Metropolitans kostym- och modeavdelning. 

Galan hölls för första gången 1948 och grundades av publicisten Eleanor Lamber för att uppmuntra till donationer från New Yorks elit. I dag har det blivit en tillställning där världens främsta skådespelare, artister och andra kändisar möts för att fira premiären av museets senaste utställning, alltid med ett specifikt tema som också speglar kvällens klädkod. 

En bild på den svenska skådespelerskan Alicia Vikander på Met-galan 2018.

Den svenska skådespelerskan Alicia Vikander på Met-galan 2018.

När är Met-galan 2019? 

Met-galan äger rum den första måndagen i maj varje år, vilket innebär att det är gala-dags redan i natt, alltså den 6 maj. Som vanligt går galan av stapeln vid Metropolitan Museum of Art runt 19-tiden, lokal tid. Gästerna mottas då med en välkomstdrink innan röda mattan. Därefter väntar middag och underhållning för de inbjudna. 

Vad är temat för Met-galan 2019? 

Årets tema för Met-galan 2019 är Camp: Notes on Fashion, baserat på den klädstil som beskrivs av författaren Susan Sontag i boken Notes on CampDen överdrivna, kitschiga och ofta humoristiska klädstilen anammades tidigt av gayrörelsen, bland annat av drag queens som RuPaul och Divine. Scenkläder som artisterna Cher och Kylie Minogue burit anses också vara typiska exempel på camp. 

Under Met-galans utställning kommer man också att blicka tillbaka i tiden till det franska hovets överdrivna excesser i Versailles. 

– Vi går i princip från solkungar till drag queens, berättade Vogues chefredaktör Anna Wintour under en presskonferens tidigare i år, och syftade då på kungen Ludvig XIV (solkungen). 

Vilka kommer på Met-galan 2019? 

Gästerna på Met-galan består till största del av skådespelare, artister och modeprofiler, men det är inte vem som helst som får komma. I själva verket måste du bli inbjuden av Anna Wintour själv, som ansvarar för gästlistan. Och när du väl fått den exklusiva inbjudan får du räkna med att betala cirka 30 000 dollar för en biljett. 

Blake Lively, Lupita Nyong’o, Bradley Cooper och Jennifer Lopez är några av stjärnorna som väntas dyka upp på tisdag. 

Vem leder Met-galan 2019? 

I år leds Met-galan av artisterna Lady Gaga och Harry Styles, som även ryktas uppträda under kvällen. 

Läs mer:

Best of beauty! Se alla make up-looks (och hår!) från Met-galan

Här är outfiten Rihanna bar på Met-galan 2018

Hurra för Sverige – här är kändisarna som valde att klä sig i H&M på årets Met-gala