Alex Schulman har nått modestatus sprezzatura – har du det?

Alex Schulman kan ha uppnått denna höga modestatus. Men vad innebär det?
31 maj, 2016

LÄS OCKSÅ: UPPDATERA GARDEROBEN MED TROPISKT MÖNSTER

I fredagens avsnitt av Alex och Sigges podcast pratar Alex om uttrycket sprezzatura vilket beskrivs som någon form av utopi i modevärlden. I hans fall hade det kommit på tal när han på grund av sin färgblindhet parat ihop rosa strumpor med röda byxor.

Så hur går det ihop då, tänker ni? En grav modemiss leder till tal om moteutopi?

Jo, som många av er vet blev Alex Schulman utsedd till Sveriges tionde bäst klädda man 2016 av Café, och därmed har han också uppnått en mycket hög modestatus. Och först där kan sprezzatura ta vid.

Sprezzatura är som de flesta säkert redan har gissat ett italienskt uttryck, som kortfattat betyder att vara extremt moderiktig fast med en känsla av självklarhet. I Alex Schulmans fall blev alltså den olyckliga färgmatchningen nästan en förhöjning av hans träffsäkra stil, eftersom den betonar en obryddhet i hans klädval.

Om du är sprezzatura har du alltså självklart den perfekta garderoben, men det tar dig inte evigheter att måla upp dig själv till ett mästerverk, och du kan även med fördel begå ”modemissar” som för andra skulle vara förödande.

Låt oss visa ett exempel för att göra det extra tydligt.

Italienaren Angelo Gallamini är spezzatura. Han utstrålar en säkerhet som gör att hans ord är lag, och detaljerna känns aldrig utstuderade eller för mycket. Om Angelo Gallamini skulle råka knäppa en knapp snett eller kavla upp skortärmarna för långt är det mer sannolikt att det blir en ny trend än att det blir hånat.

Den som vill uppnå spezzatura vandrar dock snåriga marker, eftersom det naturligtvis får rakt motsatt effekt om obryddheten känns tillgjord och ansträngd. Till den som siktar på spezzatura kan vi därför inte ge något bättre råd än att vara säker i dig själv och ditt val av kläder.

Capisce?

LÄS OCKSÅ: 10 TRENDIGA BOMBERJACKOR