8 tips på hur du tar hand om dina läderskor i vinter

18 nov, 2016 
Nu är det högsäsong för regn, slask och snö om vartannat. Här är knepen för att få vinterskorna i skinn att hålla i flera år.
Annons

Torka skorna rätt

När skorna blir dyngsura måste de få torka ordentligt innan du använder dem igen. Ställ dem inomhus, men inte vid ett värmeelement. För hög värme kan leda till att skinnet spricker. Det går att fylla dem med tidningspapper, men byt ut pappret mot skoblock innan de torkat helt så håller skorna sin form.

Skydda skinnskorna

För att behålla skorna i bästa skick länge lönar det sig att spraya nyinköpta skor med en impregneringsspray innan de tas i användning.

Radera fula saltfläckar

Vi vet, vi hatar alla de där fula vita linjerna som saltet på gatorna bildar på våra läderskor. För att få bort ränderna, skrubba försiktigt med en blandning av lite ättika och vatten.

skovard_2

Vårda lädret

I stället för att behöva ta i tu med en kris kan det vara bra att vårda läderskorna i ett förebyggande syfte medan de används. Med skokräm behåller skorna sitt utseende, skinnet får näring och krämen impregnerar även till en viss del.

Annons

Ta bort fläckar direkt

Låt det inte gå flera dagar innan du tar dig an smutsfläckarna. Borsta bort dem direkt med en skoborste eller med en handduk. Vid svårare fläckar kan läderrengöringsmedel behövas.

Behåll formen

När du inte använder skorna kan du sätta skoblock i dem för att de ska hålla formen. I brist på skoblock kan skorna även fyllas med strumpor som rullas ihop.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

skovard_1

Låt skorna vila

Använd inte skorna dag ut och dag in. Växla med ett par andra skor, då håller sig skorna fräscha längre.

Besök en skomakare

Är skornas botten tunna eller hala? Besök en skomakare och få nya sulor så håller skorna längre och du slipper halka i vinter.

Annons

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ:

Annons