Artikeln innehåller reklamlänkar

8 höjdpunkter från Milanos modevecka 2018

Magiska Milano levererar alltid. Här visar de stora drakarna som Prada, Dolce & Gabbana och Fendi sina kollektioner och här får man även sin beskärda del av världens bästa streetstyle. Det är också i Milano man får riktig koll på vad trenderna och modet verkligen är på väg nästa säsong. ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson delar med sig av Milano Fashion Weeks härligaste modeögonblick.
28 september, 2018

1. Bella Hadid

Håret, smilet och looken! Vi älskar Bella Hadids outfit på Philosophys visning – vars kollektion är en skön 80-tals hyllning (som för övrigt är en megatrend inför nästa vår, SS19).

Milano ss 19 Philosophy backstage bella hadid

Bella Hadid ser smashing ut backstage på Philosophys visning.

2. Coola ärmar

En superviktig siluettdetalj är ärmarna i nästa säsongs kollektioner. De ska vara stora och ha en generös vidd, med eller utan axelpuff. Attico är ett litet varumärke från Milano och det är den ytterst stylish designduon Gilda Ambrosio och Giorgia Tordini som ligger bakom. Deras estetik är en skön couture/vintage hybrid och de har en lojal fanskara bland modevärldens bäst klädda influncers och redaktörer. Kika in här om du vill få skön Attico-inspiration.

Milano highlights Attico stora ärmar

Attico

3. Pradas tantflicka

Miucca Prada är ett geni och hennes vårkollektion består av klassiska Prada-plagg, självklart uppdaterade till 2019:s senaste uttryck. Prada blir som bäst när hon arbetar med klassiska tantplagg och andra attribut och gör om dem för en ung flickas garderob. Efter den omarbetningen passar plaggen och looken kvinnor i alla åldrar! Kom ihåg vad Aaliyah sjöng Age ain’t nothing but a number. Det stämmer lika bra för mode som i kärlek, i alla fall för Mrs. Prada. Ett annan viktigt inslag i Pradas vårkollektion är en påtaglig psykedelisk strömning som tar sig uttryck i starka batikmönster och vilda fotomontageprints, men det blir aldrig hippieflummigt utan mer ”LSD-chict”.

Milano ss 19 Prada catwalk batik

Kolla in Pradas coola styling med knästrumpor och diadem, både flickigt och damigt på samma gång.

Milano ss 19 Prada backstage solgalsögon

2019 års hetaste solglasögon kommer från Prada. Den här stora modellen är nästa stora trend på solglasögonsfronten och ett vasst alternativ till alla små, vassa brillor som är så poppis.

4. Mönsterfest

Det är inte bara stora modehus som Gucci, Prada och Dolce & Gabbana som dominerar på Milanos modevecka. De senaste åren har många mindre märken börjat bubbla och ta plats på modescenen – som Paula Cademartori, MSGM och La Double J. Bakom just märket La Double J ligger en härlig och karismatisk amerikanska som heter J J Martin, före detta redaktör och bosatt i Italien. Hon startade sin hemsida för att sälja av sin kollektion vintageklänningar och snart växte märket till klänningar och heminredning. Hennes mönstrade klänningar har numera kultstatus. Här (länk till Apprl)kan du klicka hem en härlig mönstrad drömklänning. Svenska konstnären och illustratören Liselotte Watkins är ett fan.

Milano-highlight ss19 La Double J

La Double J

5. Trompe l’œil à la Moschino

”Work in progress” – så kan man kalla Moschinos vårkollektion. Moschinos kreativa ledare Jeremy Scott använder sig av sitt skissblock som inspiration för sin vårkollektion. Catwalkens setdesign såg ut som en studio i  kreativt kaos och plaggen har coola trompe l’œil (franska och betyder lura ögat) tryck av snabba pennstreck.  Så kul att spana in Moschinos kollektion och snart släpps ju även HM x Moschino-kollektionen.

Moschino ss 19 catwalk trompe l'œil look

Gigi Hadid på Moschinos ss-19 visning.

Moschino ss 19 catwalk hatt

Moschino

Moschino ss 19 catwalk trompe l'œil set design studio

Designstudion fungerar som ett backdrop på Moschino.

6. Bella Italia på Dolce & Gabbana

Vi älskar, älskar Dolce & Gabbanas visningar! De är alltid maxade med extra allt, mycket modeller och mycket mode och accessoarer per look. I söndags kryddade de dessutom sin visning med supermodeller som Helena Christensen, Eva Herzigova, Ashley Graham, Karen Elson och som lök på laxen: Isabella Rossellini.

milano catwalk ss19 dolcegabbana isabella rosselini

Isabella Rossellini

milano catwalk ss19 dolcegabbana helena christensen

Helena Christensen

milano catwalk ss19 dolcegabbana

Eva Herzigova

milano catwalk ss19 dolcegabbana ashley graham

Ashley Graham

milano catwalk ss19 dolcegabbana karen elson

Karen Elson

7. Den knuten och den väskan på Fendi

Mycket habegär på en och samma bild. Den här knuten är en riktig vinnare och den nya färgställningen på Fendis baugetteväska är to die for! Den första generationens it-väskor har just en lite renässans på gång som just Fendis baguetteväska och Diors Saddle bag.

Milano Fendi ss19 backstage väska

Vårinspiration hos Fendi. Älskar knuten och den nya denimväskan.

8. Fiorucci är tillbaka!

Halston, Gucci and Fiorucci… Sister Sledges ikoniska discodänga He’s the greatest dancer gäller fortfarande. Det ikoniska italienska modehuset är tillbaka big time. Vi spanade in Fioruccis kollektion på på White-mässan under Milanos modevecka. Fiorucci var länge den största destinationsbutiken både i Milano, där den startade och i New York, en butik som blev som en dagklubb där alla coola kids hängde från Andy Warhols Factory på 70- och 80-talet. Nu har märket fått en re-boot och de underbara bokmärkesänglarna är tillbaka. Här kan du klicka hem dem.

 Milano Fiorucci t-shirt med änglar

Fiorucci

 Milano Fiorucci jeans med änglar

Fiorucci

Läs också:

11 höjdpunkter från London Fashion Week 2018

8 höjdpunkter från New York Fashion Week 2018

56 streetstyle-bilder – direkt från New York Fashion Week 2018

Foto Imaxtree