6 modeuställningar du inte ska missa i sommar!

modeutstallningar europa sommar 2018

Under sommaren är det flera modeutställningar som håller öppet runt om i Europa. ELLEs Susanna Strömquist tipsar om några som är värda en omväg.
02 juli, 2018

Spanien, Frankrike, Italien, Belgien och Nederländerna – hela Europa bjuder på utställningar för modeintresserade i sommar. Pricka in alla sex eller välj en favorit. Några har öppet även i höst – så du hinner ta några senare i år också.

State of fashion, searching for the new luxury
De Melkfabriek i Arnhem, Nederländerna.

Angelägen utställning med ett femtiotal innovativa projekt på temat hållbarhet. Målet? Att förändra modeindustrin! Stella McCartney, Vivienne Westwood, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, G-Star Raw och H&M hör till hållbarhetsivrarna som finns på plats med kreativa visioner om en bättre framtid. Öppet till 22/7.

Forever young
Hasselt Fashion Museum i Hasselt, Belgien.

Evig ungdom och skönhet? En av modets inneboende drivkrafter analyseras med nedslag i epoker som hyllat det ungdomliga extra passionerat, som 20-talet, 60-talet – och vår tid! Från subkulturer och stilikoner som Kate Moss till Raf Simons och Hedi Slimanes pågående ungdomskult. Öppet till 2/9.

Gucci garden
Palazzo della Mercanzia i Florens, Italien.

Alessandro Micheles hela, härliga eklektiska Gucci-universum i museiform! Fantasifull exposé där Micheles senaste kreationer möter plagg ur arkiven. Missa inte restaurangen Gucci Osteria – och den välfyllda museishoppen.

Les trésors de la collection
Musée Christian Dior i Granville, Frankrike

Museets skatter! Det sagolika lilla museet i Christian Diors idylliska barndomshem firar 30-årsjubileum med en spektakulär exposé av de mest extravaganta haute couture-kreationerna ur samlingarna. Öppet till 6/1 2019.

Haute Dentelle
Museum of Lace and Fashion i Calais, Frankrike.

Skirt, experimentellt och transparent. Spets industrimuseet i Calais hyllar passionen för innovativ spets hos dagens lyxmodehus som Balenciaga, Chanel, Dior, Louis Vuitton och Maison Margiela. Öppet till 6/1 2019.

Cristóbal Balenciaga, fashion and heritage
Cristóbal Balenciaga Museoa i Getaria, Spanien.

Modemästaren Cristóbal Balenciaga drog sig tillbaka 1968 efter en makalös karriär. Femtio år senare tar museet i designerns födelseort tillfället i akt att reflektera över hans arv. Vad är det som gör Balenciaga till en av världens mest inflytelserika modeskapare än i dag? Svaret finns att utläsa i utställningens 80 utsökta haute couture-kreationer. Öppet till 27/1 2019.

Foto: Laziz Hamani, Corinne Day, Robin m fl