18-åriga modellen med Downs syndrom går visning under New Yorks modevecka

14 augusti, 2015

Minns du tjejen med Downs syndrom som ville bli modell? Det blev hon. Nu tar Madeline Stuart nästa steg i modellkarriären – men kanske ett ännu större steg mot sin önskan att förändra hur folk ser på personer med Downs syndrom.

Australiensiska Madeline uppmärksammades i våras efter att hon lagt upp bilder på sig själv på Facebook där hon också berättade om sina modelldrömmar, men också om viljan att förändra rådande skönhetsideal och hur folk ser på personer med Downs syndrom.

Sedan dess har mycket hänt. Väskföretaget EverMaya anlitade Madeline som modell och döpte en linje väskor efter henne (släpps i dag). I dag berättar Madeline på sin Facebooksida (som hon sköter tillsammans med sin mamma) att hon är bokad för att gå på catwalken under New Yorks modevecka. Det är en visning som arrangeras av FTL Moda (som ligger bakom både New York Milano och London Fashion week, snart även Tokyos), Christopher Reeve Foundation och Diversity Models. Det hela startades under New York fashion week i februari i år när FTL Moda tillsammans med Diversity of Models arrangerade en visning som syftade till att ”skapa en viktig ny standard för mode, där framsynta och ständigt föränderliga föreställningar om skönhet inte bara tillämpas på kläder, utan också på modellerna som bär dem” (källa).

Initiativet upprepas nu i september när vår– och sommarkollektionerna för 2016 visas under Mercedes Benz Fashion Week i New York – och en av modellerna är Madeline Stuart. På visningen i februari gick skådespelerskan Jamie Brewer visningen, hon har också Downs syndrom. Men Madeline blir den första modellen med Downs syndrom som går en visning under modeveckan.

För bilderna från insidan, följ Madeline på Instagram. För bilderna från visningen, kolla in på elle.se i september.

Another fantastic photo by the amazing Erica and her team which are all tagged. These guys are brilliant

Ett foto publicerat av Madeline Stuart (@madelinesmodelling_) Aug 14, 2015 kl. 12:20 PDT