Från Audrey Hepburn till Gwyneth Paltrow, via Mia Farrow och Diane Keaton – alla är de prisbelönta skådespelare som genom filmens värld blivit stora stilikoner. Filmkostym har genom alla tider skapat stora modetrender, men framförallt skapat en extra dimension till filmens handling. Vad skulle Holly Golightly vara utan sin svarta lilla Givenchy-klänning, stora solglasögon och croissant? Eller Cher Horowitz utan sitt shoppingberoende och på tok för många Alaïa-klänningar? Eller tänk, tänk om ”The Plastics” i Mean Girls inte bar rosa på onsdagar?
Så många minnesvärda looks och karaktärer vi bär med oss – och som säsong efter säsong inspirerar branschens stora modehus. Här är våra 20 favoritfilmer som har en extra stor plats i våra dunkande modehjärtan.

”You people work on commisson, right?””Yeah.””Big mistake. Big. HUGE! I have to go shoppping now.”Julia Roberts stiltransformations som Vivian i Pretty Woman är det bästa beviset på att aldrig döma hunden efter håren. Vi älskar både hennes lårhöga stövlar och sofistikerade röda balklänning.

För modeälskare är nog introscenen till Breakfast at Tiffany’s lika känslosam som slutscenen av Titanic (om inte mer!). Den där perfekta Givenchy-klänningen var starten på vårt livslånga förhållande med den lilla svarta.

Wes Anderson filmer skapar alltid stora modetrender. Margaret Tenenbaums lätt bohemiska sjuttiotalsstil är kanske den look som satt störst avtryck. En randig tennisklänning, stor minkpäls, mörkbruna loafers och en vintage Birkin – en look som passar bäst med för mycket kajal, en konstant glödande cigg i handen och en likgiltig själ.

Tom Fords regidebut blev exakt som förväntat – ett visuellt mästerverk. Colin Firth visar kostymens rätta ansikte, Julianne Moore melodramatisk i sextiotals Hollywood-glamour och Nicholas Hoult som en välkammad, twinkig mods-student. Precis som Tom Ford själv: stilfull och supersexig.

70-tals looken har alltid klätt sig bäst på dam. Kanske blev det som tydligast när hunkarna Christian Bale och Bradley Cooper såg bokstavligt förskräckliga ut i American Hustle. Tjejerna dock – Amy Adams och Jennifer Lawrence – glänste oförskämt i mocka, päls, paljetter, wrapklänning och stora solglasögon.

För 90-talister är Mean Girls den kanske mest klassiska tonårsfilmen. Den visar också hur illa ungdomar klädde sig under början av 00-talet – en tunn liten kofta, en t-shirt, en allt för kort kjol (eller leggings som dominerade i Sverige) och ett par rangliga stiletter. Fy. En sak vi älskar är dock rosa. Rosa överallt. Alltid.

1700-talets lyxigaste och mest ofrivilliga golddigger var garanterat Maria Antoinette. I den moderna filmversionen, gjord av Sofia Coppola, såg vi Kirsten Dunst visa hur kaxig den unga livsnjutaren (förmodligen) var. Puffigt, rosa och aristokratiskt – men med punkig attityd.

En mer ikonisk look går väl inte att hitta? Marilyn Monroes vita halterneckklänning kommer alltid skapa storm – med eller utan tryckande luft från Lexington Avenues tunnelbana.

Gwyneth Paltrow och Jude Law – två av planetens vackraste personer – lever det ljuva livet på Italienska rivieran i krispiga skjortor, tunnstickade polotröjor, kashmirtröjor, blommönstrade kjolar, linnebyxor och espadrillos. Så klart att ett psyko var tvungen att komma och förstöra allt.

Franska räven Catherine Deneuve spelar en rastlös hemmafru som av nyfikenhet börjar prostituera sig. Den tidlösa kostymen, så klart designad av Yves Saint Laurent, osar trots påkläddhet av lust och sex.

Transformationen från pryda Sandra Dee till sexbomb Bad Sandy ger oss än idag multiplicerade rysningar. FYI: De snortajta svarta byxorna från slutscenen syddes in under inspelningen.

En av Woody Allens största romantiska komedier – lika känd för Annies stil som charmiga personlighet. Filmen skapade stor androgyn trend hos kvinnor, med sina skräddade vida kostymbyxor, slipsar och krispiga skjortor. Många av kläderna i filmen kom faktiskt från Diane Keatons egen garderob.

Chers stilfilosofi kan jämföras med en lyckad Tinder-matchning: en snygg kille (en miniklänning från Alaïa), en trygg grund (en matchande klassisk blazer), oväntade överraskningar (knähöga strumpor) och en fantastisk första dejt (en lyckad shoppingrunda). Nittiotalets största stilikon på film lärde oss allt vi kan om matchning.

Okej, Sharon Stone ger oss djupt kalla kårar av denna film, men snyggare helvit look kan inte hittas! Trenden kan matchas med eller utan trosor.

Som att det inte räckte med Svansjön blev en psykologisk thriller! Att systrarna Mulleavy bakom märket Rodarte omdefinierade den traditionsenliga balettkostymen och designade en fantastisk kostym blev en förstklassig bonus.

Ingen kan väl glömma den smaragdgröna sidenklänning Keira Knightley bar i Atonement? Att den blivit framröstad till bästa filmkostym genom tiderna känns lika självklart som att var och varannan klädkedja gjorde en kopia på den efter filmens premiär.

Även fast vi älskar Carey Mulligan i nyinspelningen är det fortfarande Mia Farrow som är vår sanna Daisy Buchanan. Från den vita chiffongklänningen till den skimrande paljett-huvudbonaden – vi älskar den sobra och glamorösa 20-tals looken!

Sharon Stones andra ikoniska look – den överdrivet pampiga glamourbruden. Päls, stora juveler och mycket läppenna. Den paljettprydda halterneck-klänningen får oss dock att älska uttrycket "more is more".

Vi älskar att hata 80-tals modet och vice versa. Hatkärleken till avklippta tröjor, benvärmare och den permanenta frillan är inte nådig. För att inte tala om neonfärgerna...

Hur kosmiskt märklig denna film än må vara – Jane Fonda som futurtisk, lekfull hjältinna är sexigare än sexigast. När får vi se detta på catwalken egentligen? Balmain SS16 kanske?