12 svenska stilikoner som vi fortsätter att inspireras av

Några av svenska ikoner.

Så vackra, så stilsäkra – och så begåvade! Här är svenskorna som har tagit världen med storm, och som fortsätter att göra det långt efter deras storhetstid.
11 februari, 2018

Svenska kvinnor har blivit hyllade för sin skönhet i alla tider, men när vi talar om ikoner som vi vill inspireras av nämns oftast utländska namn, som Brigitte Bardot, Jackie Kennedy, Kate Moss och Audrey Hepburn. Så varför inte kasta ett öga på våra ikonerna från Sverige? Vi har gjort en lista med några av de mest uppmärksammade svenska skönhetsikonerna genom tiderna.

Anita Ekberg

Skådespelerskan Anita Ekberg föddes i Malmö 1931 och är mest känd för sin roll i filmen La Dolce Vita av Federico Fellini.

Maud Adams

Fotomodellen och skådespelerskan Maud Adams har varit bondbrud två gånger, i Mannen med den gyllen pistolen (1974) och Octopussy (1983). Hon har dessutom det egna klädmärket Maud Adams Wardrobe.

Maud Adams. Foto: IBL

Britt Ekland

Skådespelerskan Britt Ekland medverkade bland annat i Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen (bilden till höger).

Greta Garbo

Greta Garbo var en av världens största filmstjärnor under 1920- och 1930-talet, och Amerikanska filminstitutet rankar henne som den femte största Hollywordstjärnan någonsin.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman har vunnit hela tre Oscars för sin talang som skådespelerska. Hon är även rankad som den fjärde största kvinnliga stjärnan inom amerikansk film genom alla tider, enligt Amerikanska Filminstitutet.

Lisa Fonssagrives

Världens första fotomodell brukar hon kallas, Lisa Fonssagrives som föddes 1911 i Göteborg.

Monica Zetterlund

Den älskade jazzsångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlund föddes i Hagfors 1937.

Lena Olin

Den svenska skådespelerskan Lena Olin har bland annat nominerats till en Oscar för sin roll i Fiender: En berättelse om kärlek 1989.

Kristina Wayborn

Skådespelerskan Kristina Wayborn spelade bondbruden Magda i Octopussy (1983) och hon har även medverkat i tv-serier som MacGyver och Baywatch.

Ingrid Thulin

Manusförfattare, regissör och skådespelerska – Ingrid Thulin var lika begåvad som hon var vacker.

Bibi Andersson

Den samhällsengagerade skådespelerskan Bibi Andersson har medverkat i storfilmer i såväl Sverige som i USA, bland annat Det sjunde inseglet och Persona.

Harriet Andersson

Skådespelerskan Harriet Andersson har ofta gestaltat starka och självständiga kvinnor och är känd som huvudrollsinnehavare i flera av Ingmar Bergmans filmer.

Läs mer:

28 fantastiska bilder på stilikonen Audrey Hepburn

10 stilikoner som visar den perfekta semesterstilen 

21 bilder som visar vilken stilikon Lill-Babs var