Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

10 inspirerande kvinnor i modebranschen som visar att ålder bara är en siffra

14 nov, 2016 
AvSofia Börjesson
Vem har sagt att stil, berömmelse och karriärslusta enbart är den yngre generationen förunnat? Här är pantertanterna i modebranschen som bevisar motsatsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vivienne Westwood, Iris Apfel, Diane von Furstenburg – ja, listan kan göras lång med kvinnor som har slagit sig fram i modebranschen och som, trots att de har passerat pensionsåldern sedan länge, fortfarande inspirerar människor världen över.

China Machado, 86 år

China föddes i Shanghai och var den första icke-vita kvinnan att pryda omslaget på en stor amerikansk tidskrift, nämligen Harpers Bazaar 1959. Hon har arbetat med några av de största modehusen, bland annat Christian Dior och Balenciaga.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hon har dessutom hunnit med att vara både redaktör och tv-producent. Hennes omslag på Harper’s Bazaar 1959 banade väg för andra färgade modeller som Naomi Campell, Tyra Banks och Iman.

Ilona Royce Smithkin, 94 år

Konstnären tillika fenomenet Ilona Royce Smithkin har varit föremål för såväl dokumentärer och tv-serier genom åren. Hon föddes och växte upp i Polen men emigrerade till USA i slutet av 1930-talet där hon snabbt fick genomslag för sin konst. Ilona är fortfarande högst aktuell, bland annat genom att ge konstlektioner, anordna utställningar – och inte minst genom den prisbelönade dokumentären Ilona, Upstairs.

Annons

Sara Jane Adams, 61 år

Med fler än 101 000 följare på Instagram kan man lätt konstatera att smyckesdesignern Sara Jane Adams är en inspirationskälla för många. Hon är född i England men bor numera i Australien. Hennes genomslag kom som en blixt från klar himmel efter att hennes man tagit en bild på henne i en adidasjacka som hon hade fått av sin dotter. Resten är historia.

Gunilla Pontén, 87 år

Hennes kollektioner har visats på Nordiska museet, hon har prisats av KTH för sitt skapande – och hon var Sveriges första tonårsmodell. Den svenska modeskaparen och fotomodellen Gunilla Pontén förtjänar verkligen att hyllas som den pantertant hon är.

Annons

Iris Apfel, 95 år

Modeikonen, inredningsarkitekten, designern och affärskvinnan Iris Apfel har knappast lämnat någon ovetandes om hennes existens. Hon har arbetat på modebibeln Women’s Wear Daily, hon har startat ett textilföretag  och hon har designat allt från läppstift till glasögon och har dessutom flera gånger fått äran att dekorera Vita huset. Inte undra på att det har gjorts en dokumentär om denna färgsprakande 95-åring.

Vivienne Westwood, 75 år

Vi har den brittiska modeskaparen Vivienne Westwood att tacka bland annat för att ha fört in punken i modevärlden. Hennes kläder har till och med burits av medlemmarna i det legendariska punkbandet Sex Pistols, och hon har varit frekvent förekommande i den modesprakande tv-serien Sex and the City. Westwood har dessutom engagerat sig politiskt i bland annat hållbarhets- och miljöfrågor.

Annons

Baddie Winkle, 88 år

Instagramstjärnan Helen Ruth Van Winkle (alias @baddiewinkle) presenterar sig med orden ”stealing your man since 1928” på sociala medier, och hon har – håll i er – 2,4 miljoner följare på Instagram. Hon har blivit en inspirationskälla för alla dem som inte tänker låta åldern bestämma klädstilen. Följ henne här!

Diane von Furstenberg, 69 år

Före detta prinsessan och omlottklänningens urmoder Diane von Furstenberg är ordförande i Council of Fashion Designers of America sedan 2006. I Forbes ranking av världens mäktigaste kvinnor 2014 hamnade Furstenberg på plats 68, och i Time magazine kom hon med när de listade 100 ikoner genom tiderna. Storheter som Madonna, Michelle Obama, Gwyneth Paltrow Jessica Alba och Jennifer Lopez har burit modedesignerns kreationer genom åren.

Annons

Ellen Novak Jamison, 69 år

Det har ännu inte gått 10 år sedan Ellen Novak Jamison bestämde sig för att hon ville bli modell. Hon var alltså i 60-årsåldern när hon blev tilldelad sitt första uppdrag – och idag gör hon reklam för Prada. Det är aldrig för sent!

Ernestine Shepherd, 80 år

Ernestine Shepherd fick många att höja på ögonbrynen när hon kom med i Guiness rekordbok som världens äldsta kvinnliga bodybuilder. Ett rekord som hon innehar än idag, vid 80 års ålder. Hon arbetar numera som personlig tränare och tar även uppdrag som modell, och hon är dessutom aktuell med boken Determined, Dedicated, Disciplined To Be Fit.

Annons

MER GIRL POWER PÅ ELLE:

Jennifer Lawrence: be afraid, be loud– och 8 andra kvinnor efter valet

Trafikexperten berättar: Kvinnor är bättre än män på att köra bil

Tusentals isländska kvinnor lämnade jobbet i protest mot orättvisa löner – se den mäktiga demonstrationsramsan

Annons