Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

10 frågor till Vestiaire Collectives grundare Sophie Hersan

19 nov, 2019 
Sophie Hersan bemästrar den parisiska-stilen med bravur!
Vestiaire Collectives grundare och modedirektör Sophie Hersan förkroppsligar den parisiska ”je-ne-sais-quoi”-stilen som många drömmer om att lyckas med. Med få kvalitativa plagg och märken i garderoben inspirerar hon med sin stil och mottot: en in, en ut.
Annons

Modedirektör Sophie Hersan kan konsten att bemästra en avslappnad men ack så cool parisienne-stil. Om man frågar henne själv handlar det om självförtroende mer än kläderna hon bär. Efter 15 år i modebranschen har hennes stil alltid varit densamma och hennes garderob utgör endast ett fåtal noga utvalda märken – allt för att undvika slöseri.

Mottot: En in, en ut

För tio år sedan grundade hon tillsammans med fem andra vintagesajten Vestiaire Collective vars tidiga vision kring re-sell banat vägen för hur vi idag säljer och köper begagnat.

– Grundandet av Vestiaire Collective har förändrat mitt sätt att konsumera främst eftersom jag köper och säljer begagnat. Men min stil har blivit densamma. Mitt motto är: En in, en ut! Jag försöker utöka livslängden på mina plagg så mycket som möjligt. Idag är jag mer medveten om vilka miljöeffekter mina kläder har och den hållbara filosofin blir ständigt mer närvarande i mitt sätt att konsumera, berättar Sophie.

Inspireras av Vestiaire Collectives grundare Sophie Hersans stil.

Hur beskriver du din stil?

– Jag hittade min stil i tidig ålder. En klassisk och enkel stil med tidlösa plagg och vintageaccessoarer. Jag tror att stil är något som behöver matcha personlighet – för att kunna stärka självförtroendet. Yves Saint Laurent skapade smoking-kavajen på 70-talet för att ge kvinnan förtroende att erkänna makt. Kvinnor står fortfarande inför stora utmaningar i vårt samhälle för att nå samma status som män – och då blir det extra viktigt att veta vem man är. Min stil har alltid varit tidlös och jag är mer intresserad av hantverk och original-plagg från 70-, 80- och 90-talet som berättar en historia och som bär på modehusens arv.

Annons

Vad bär du till vardags?

– Mörka färger – svart jacka, svart kavaj, svarta byxor och guld. Jag föredrar lätta och subtila smycken och accessoarer. Aldrig för mycket – förutom när det kommer till volym. Jag är ett stort fan av en oversized-passform.

Vilket är ditt bästa stylingtips?

– Kom som du är!

Vilket är ditt favoritplagg?

– En stor svart Céline-jacka som jag bär både till vardag och fest.

Var finner du stilinspiration?

– I huvudsak får jag min inspiration från gatan och de människor jag träffar när jag reser – oavsett bakgrund, kön och ålder. Jag gillar de olika influenser och kulturer som återspeglas på gatan, vilket också kan vara i musik och i konst.

Annons

Vilket är ditt bästa shoppingtips?

– Jag rekommenderar att investera i kvalitativa plagg som inte tappar i värde ­– eftersom du snabbare kan sälja dem med ett cirkulärt tillvägagångssätt i åtanke.

Vad blir ditt nästa köp?

– Max Mara Teddy-kappan, i den klassiska kamelfärgen.

Vilket är ditt bästa vintageköp?

– En 90-tals Givenchy couture-jumpsuit från Vestiaire Collective.

 Vem är din favoritdesigner?

— Min garderob är komponerad av ett fåtal märken: Mestadels från Old Céline, Saint Laurent, Balenciaga, Gucci och vintage Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Dior och Guccis accessoarer och smycken. Jag älskar vintage-klockor – Rolex från 70- och 80-talet. Cartier från 60- och 70-talet och estetiken i Royal Oak Audemars Piguet – som finns på min önskelista!

Annons

LÄS MER: 

Annons