Den låga midjan är tillbaka – 00-talet gör comeback

10 mar, 2022 
AvHelena Skoog
Den låga midjan är tillbaka – 00-talet gör comeback
Den låga midjan matchad med korta kjolar och bara magar är tillbaka. Men varför är vi redo för en ny silhuett just nu? Och vad är det med 00-talet som lockar så? ELLE gräver bland modebilder från förr och hittar både politiska och kulturella drivkrafter.
Annons
Jennifer Lopez cut-out klänningar då och nu
Jennifer Lopez cut-out klänningar då och nu

Mariah Carey är motvillig, men vännerna övertygar henne – ”det klart att du ska gå in och ta tillbaka din man. Han är otrogen mot dig, kom nu”. Musiken startar, hon går ur bilen, in i baren och när hon börjar sjunga visar hon ett rosa virkat linne, som slutar strax nedanför brösten och jeansen vars midja är låååg. Hur kan den ens vara så låg? Jo, hon och stylisten Tonjua Twist har klippt av jeansens linning. Mind blown!

Så föddes 1999, genom musikvideon till låten Heartbreaker (feat Jay-Z), den låga midjan som sedan dominerade 00-talets första år. Åtminstone var det så det gick till enligt Mariah Carey själv, som säger sig ha uppfunnit trenden.

Britney Spears var en av många kändisar som bar upp minikjolen med låg midja
Charles Sykes/REX

Kanske skulle Jennifer Lopez, Britney Spears, Christina Aguilera, Paris Hilton eller någon av de andra celebriteter som sportade midjan som började strax ovanför troskanten, eller allt som oftast strax under, säga emot. Liksom Alexander McQueen som visade jeans med låg midja i sin allra första kollektion, redan 1993. Hur som helst, den som minns sitt 00-tal vet att det inte spelar så stor roll vem som var först – snart bar alla byxor med låg midja matchade med magkort topp, det var liksom bara så kläder såg ut under millenniets första år.

Christina Aguilera sportade allt som oftast den bara magen med låga linningen
TT

– När jag var stylistassistent runt millennieskiftet minns jag att synlig-rumpa-låga-linningar och korta t-shirts var standard i fotostudion, det var liksom väldigt bjussigt med hud runt mag- och höftpartierna hos folk både framför och bakom kameran, berättar stylisten Karin Smeds. Man fick köpa långa skärp för att det skulle nå runt höfterna, innan bältena i jeansen försvann i mitten av 00-talet och midjan började klättra uppåt igen.

Jennifer Lopez har bjussat på mycket hud genom sin karriär
TT

Ja, skiftet från en silhuett till en annan blev väldigt tydligt när de höga, smala stuprörsjeansen tog över helt runt 2006 (Cheap Monday lanserades 2004). Sedan kom de vida byxorna och skapade en ny modeform under 10-talet, innan allt blev oversize och sportigt luftigt. Och nu är vi mitt i ett nytt skifte – när midjan plötsligt letar sig ner på 00-talsnivå igen på mängder av catwalks, hos stilstarka influencers och bland moderedaktörer under alla de stora modeveckorna. Hej magen, hej höfterna och samtidigt: hej övre delen av låren som syns under Miu Mius nästan skärp-korta låga kjolar.

På Miu Mius catwalk syntes riktigt korta och låga kjolar
Filippo Fior

– Det brukar ta ungefär 20 år för en trend som en gång varit väletablerad att poppa upp igen, kanske när en helt ny generation som inte själva burit den hittar inspiration i den och gör om den till sin. Men även om Miu Miu gjorde megalåg midja och miniminikjol i vårkollektionen 2022 tror jag att det tar ytterligare några år innan trenden så att säga fastnar hos den stora massan. Men när den gör det stannar den nog ett tag, säger Karin Smeds och tillägger:

Annons

– Vår modesamtid är dock inte lika generisk som trender tenderade att bli under 1900-talet, det finns liksom alltid plats för flera parallella trender.

Att hud och kropp står i fokus i vårens designerkollektioner råder det ingen tvekan om. Cutouts, minikjolar, korta toppar och bara axlar. Men det är också tydligt att just millennieskiftets silhuett tar över mer och mer. Versace, Tom Ford, Balmain, Loewe, Missoni, Blumarine – ja, listan med designer som droppar midjan i vår kan göras nästan hur lång som helst. Samtidigt visar de allra flesta kroppsnära plagg som ytterligare förstärker den nya silhuetten.

Versace har hämtat inspiration från 00-talets mode

– När den korta kjolen kom visade den ju mycket ben, säger Louise Wallenberg som är professor i modevetenskap vid Stockholms universitet. Men om man tittar på visningarna inför vår och sommar är det så mycket emfas på den bara magen. Magen har blivit viktigare än benen. Och jag undrar hur det kommer sig. Säkert är det dels för att modeindustrin vill ge en bild av att vara etiskt närvarande, för med mindre tyg sparar de på resurserna och det är ju jättebra. Men i slutändan innebär det att producenterna kan sälja lika mycket men inte behöver investera i lika mycket råvaror, så de sparar pengar. Och de som syr kläderna får ju inte mer betalt …

Annons

Tidigare silhuettskiften i historien har ofta hängt ihop med förändringar i samhället, på olika sätt. Louise Wallenberg berättar att 1920-talets nya silhuett handlade om mycket mer än bara mode.

Klänning med cutouts från Division

– Det var ett jätteskifte när klänningarna blev betydligt kortare, kortare än någonsin tidigare. De var också raka i silhuetten och tog bort midja och bröst. Det är den största modemässiga förändringen i modern tid. Kvinnor fick större frihet att röra sig, de var inte längre så insnörda som tidigare. Det var också då kvinnor fick rösträtt och kunde börja jobba utanför familjen. Vissa kunde till och med försörja sig själva, i vissa kulturella kontexter.

Annons

Under 1800-talet skedde också några stora silhuettskiften. Som empirstilen under början av seklet, innan de stora svulstiga kjolarna kom tillbaka under 1840-talet med krinoliner och mycket tyg, som begränsade rörelsefriheten för kvinnor. Detsamma hände i slutet av 1940-talet, när 20-talets korta, enkla kjolar byttes mot timglassilhuett, The new look, korsetter – och ett begränsande hemmafruideal. Pendeln svänger fram och tillbaka, både för modet och för kvinnors rättigheter.

Tom Ford kör på långa byxor med låg midja och en liten topp

– Sedan kom 1960-talet som också var en period för kvinnlig frigörelse. Den feministiska rörelsen var stark, civil rights-movement, gayrörelsen … Det speglas av modet.

Annons

Men om korta kjolar och ökad rörelsefrihet signalerar mer rättigheter för kvinnor, vad handlar då den här nygamla silhuetten med bar mage, mycket hud och korta kjolar om?

– Just nu ser vi en högerriktning politiskt över hela världen, med konservativa och nationalistiska rörelser som medför att kvinnor förlorar frihet. Det här modet är ju väldigt fritt, du blir fri kroppsligen, men samtidigt är du naken och utsatt … Med så kort kjol och så korta toppar blir många konstant medvetna om hur kroppen ser ut för andra. Det kan leda till en superkontroll av det egna jaget, som gör att man blir inlåst i sin egen objektifiering.

– Den dagen vi får se manligt mode med korta shorts och korta toppar, då blir det en annan fråga. Men det kommer inte hända. Och det är ju jätteintressant, varför är kvinnokroppen så i fokus vid de här stora förändringarna?

Hos Ganni är det långa byxor och långa ärmar men magen är bar

Förra gången den här silhuetten syntes i modebilden drevs trenden väldigt starkt av kändisar och en mäktig kändiskultur – vilket delvis är fallet även nu. Louise Wallenberg lyfter fram systrarna Jenner och Hadid, som under flera år riktat fokus på just magen. Den platta, smala, vältränade, synliga.

Annons

– De har legat steget före modeindustrin under de senaste åren och har influerat high fashion. För mig är det slående att det finns en så tydlig koppling till de här instatjejerna, som lyckas diktera modevärlden. De har så stor påverkan.

Även Karin Smeds tror att den nya silhuettens intåg startade utanför modebranschen.

Rotate bjuder på blommiga cutout-byxor i vår

– När tongivande ”early adapters” inom mode under några år har refererat till Britney Spears och Paris Hilton som stilikoner, så har man kunnat ana att linningen är på väg nedåt. Det börjar ofta i andra kulturella uttryck, i konstvärlden eller inom popkultur. När det gäller mode krävs det att någon snappar upp dessa tendenser, tajmar trenden rätt och sen aktualiserar utförandet, alltså gör själva stylingen så samtida att den landar rätt.

Annons

Så hur gör vi då låg midja och minikorta kjolar 2022? Vi som redan testat förra gången det begav sig minns det nog inte som livets mest lättburna look, men kanske har det hänt en del under de tjugo år som passerat sedan dess? Exempelvis får fler kroppar utrymme i modebilden nu än för 20 år sedan. Det är inte längre bara smala magar och utstickande höftben som visas ovanför den avklippta linningen, även om de fortfarande väger över bland kändisar. Den som har kroppslig mångfald i sitt sociala medie-flöde upplever troligtvis den här trenden som mer tillåtande än den som bara minns Lindsey Lohans låga jeans cirka 2002.

Remain matchar topp med kjol och låter både mage och troskant synas
James Cochrane

– Den här trenden stylas nog bäst med ett stort självförtroende och en layed back, bjussig attityd, haha, säger Karin Smeds. Nej, skämt åsido, om man inte har råd med en minikjol från Miu Miu så rekommenderar jag en för stor kostymbyxa, kanske din pappas gamla eller second hand, som klipps av så kort som du vågar. Gärna så kort så att fickorna sticker fram. Matcha den med en avklippt stickad stortröja och ett par snabba platta skor och stick ut i vårsolen!

Foto: Imaxtree

Annons
Innehåller annonslänkar