mat

Så får du mat till budgetpris att se lyxig ut

Behöver du alternativ till en lyxig middag?

Du behöver inte vara professionell kock eller utbildad dekoratör för att få en maträtt att se riktigt lyxig ut. Ofta sitter hemligheten i de små detaljerna. Här kan du ta del av fyra snabba tips som kan lyfta en hel måltid på nolltid.
11 juli, 2019

Lyxiga bufféer från världens alla hörn, inspirerande grillrätter under sena sommarkvällar och glammiga mingelfester i vackra miljöer. Ja, då och då kan det kännas nästintill omöjligt att hänga med i alla trender och nyheter som ploppar upp i ens sociala medier-flöde, inte minst för plånboken. Men nästa gång de tankarna infinner sig ska du komma ihåg att billig mat inte alls behöver vara ett sämre alternativ till en lyxig middag. Ibland kan man bara behöva släppa gamla vanor och recept för att göra något spännande av en tråkig maträtt.

Små detaljer som kan lyfta en hel måltid:

1. Investera i fina uppläggningsfat

En måltid kan se helt annorlunda ut beroende på vad du lägger upp den på och hur du gör det. Satsa på att investera i ett par fina uppläggningsfat eller varför inte matchande tallrikar? Tänk på att torka av tallriken så att uppläggningen ser fräsch ut och onödigt dropp inte syns till. En fin uppläggning kan vara detaljen som gör att det ser lyxigt ut.

Ge maten färg för att göra den lyxig

Inspirationsbild på fin uppläggning, Foto: TT/IBL

2. Satsa på färska kryddor

När du har lagat en rätt som ser halvdan ut så gör det så mycket för helheten att lägga några färska basilikablad på toppen. Det kan verkligen lyfta en hel måltid. Dock kan det vara dyrt i längden att alltid köpa hem nya färska kryddor. Ett tips är då att köpa kryddor när de är på nedsatt pris och plantera om dem i en kruka hemma i köksfönstret. Se till att vattna och ta hand om kryddorna så ska du se att de är fina länge, både som en detalj i köket och som pricken över i:et på din maträtt.

Färska kryddor kan göra en hel måltid finare!

Inspirationsbild med färska kryddor, Foto: TT/IBL

3. Dekorera mera

Om du känner att dina gröna fingrar inte räcker till kan du alltid köpa hem små dekorationer som kan lyfta en hel måltid. Om du ska bjuda någon på frukost eller bara vill lyxa till det själv, finns det små detaljer du kan investera i för att göra det där lilla extra. Ett tips är att investera i blomsterströssel som passar både i ditt te, ovanpå maträtten och till desserten.

Dekorera en billig maträtt till lyx!

Inspirationsbild med blommor i maten, Foto: TT/IBL

4. Skapa med färg

En grå måltid kan se mycket tråkig ut men så fort du tar in lite färg på tallriken blir det genast roligare och godare. Det kan räcka med att dela några cocktailtomater i salladen eller strö på lite riven morot på soppan. Små detaljer kan göra stor skillnad, så se till att de bidrar med färg.

Inspirationsbild på färgglad mat

Inspirationsbild på färgglad mat, Foto: TT/IBL

Läs mer:

6 billiga och snabba maträtter

Stryp din matbudget – så äter du billigare

6 snabba och billiga och vegetariska soppor