7 oväntade hälsofördelar med att äta ägg varje dag

25 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Fördel med att äta ägg varje dag
Ägg kan varieras i mängder, på mackan till frukost, som proteinkälla till middag och bara som det är till målen däremellan. Men hur mår kroppen egentligen av att äta ägg varje dag? Här listar vi alla hälsofördelar som kommer med att äta mycket ägg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Äggröra, äggmacka, stekt eller kokt, ja ägg kan verkligen varieras i mängder. Det kanske inte alltid låter så lyxigt eller fint men det är både gott, relativt billigt och nyttigt för kroppen, ett kap om man gillar det helt enkelt.

Att ägg är en bra proteinkälla är något som de flesta vet om, men det är få som har koll på de andra hälsoeffekterna som kan uppstå i kroppen om du äter ägg varje dag. Nedan listar vi sju andra positiva hälsofördelar – som du kanske inte visste om.

7 hälsoeffekter av att äta ägg

1. Förbättrar hjärnhälsan

Förutom proteiner innehåller ägg en hel del viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för cellernas funktion i kroppen. Cellerna bidrar i sin tur till att centrala delar av kroppen som hjärnan, nervsystemet, minnet och ämnesomsättningen bibehåller en normal funktion.

2. Stärker energiproduktionen

Ägg innehåller även de vitaminer och mineraler som behövs för att producera den dagliga energin som behövs i kroppens celler. Inte dåligt, eller hur?

Annons

3. Bidrar till ett friskt immunsystem

Nu har vi förstått att ägg innehåller både vitaminer och mineraler men mer specifikt finns det både vitamin A, vitamin B12 och grundämnet selen i ägg, som alla bidrar till att behålla ett friskt immunförsvar.

4. Sänker risken för hjärtsjukdomar

Något annat som återfinns i ägg är kolin som är ett viktigt näringsämne för kroppen. Mer specifikt kan det hjälpa till att bryta ner farliga ämnen i kroppen som är förknippade med olika hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Hälsosam graviditet

Andra näringsämnen som återfinns i ägg kan vara viktiga att få i sig under en graviditet. De kan nämligen hjälpa till att förhindra medfödda funktionsnedsättningar så som Spina Bifida, mer känt som ryggmärgsbråck.

6. Främjar god syn

Tidigare har du kanske hört talas om att blåbär ska vara bra för synen, men det finns faktiskt vitaminer i ägg som också kan främja en god syn.

7. Hudfördelar

Det finns många vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i ägg som alla bidrar till olika positiva hälsofördelar. Slutligen kan dessa mineraler främja en frisk hud genom att hindra nedbrytning av vissa kroppsvävnader.

Det finns såklart för- och nackdelar med det mesta och som med allt annat ska även ägg förtäras med måtta och i samband med en varierad kost för att ge bästa resultat.

Bildkälla: Unsplash

Källa: Medical News Today

Läs mer:

5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

Här är maten du kan äta för att få ett naturligt glow

5 hälsofördelar med rött vin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons