Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Whiskydinner på Fotografiska

03 feb, 2012 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I går bjöd Glenlivet in till en whiskydinner. Paul Svesson stod för maten som han noga fått välja ut för att matcha 3 olika whiskysorter som vi skulle smaka till.

Jag är ingen whiskynörd, men jag gillar smaken och att smutta. Vilket är precis vad man ska hålla sig till vid en whiskydinner, annars går det snabbt fel…

Kvällen började med att vi fick prova olika ”bryggor” som de valde att kalla det. Det kunde vara något surt, sött, salt eller fett. Allt för att se vilken whisky som passade med vilka smaker.

Vi provade The Glenlivet 15 år, The Glenlivet archive 21 och The Glenlivet Nàdurra 16 år. Den sistnämnda är icke-kylfiltrerad och har tappats som cask strength vilket betyder att innehållet är taget direkt från tunnan  utan att spädas med vatten. Den var väldigt spritig och några tyckte den blev bättre med några teskedar vatten i.

Rätterna vi fick till var:

  • Rimmad pilgrimsmussla med råriven tomat, mango och pepparrot
  • Karamelliserad anklevercreme med äpple (Otroligt gott, upplagd som en creme brulee)
  • Plankrökt Idreren med ananas och späd selleri
  • Skärvången (grönmögel) med hasselnötskrokant och ingefärskokta päron.

Det var kul, maten helt fantastisk (tack Paul) och jag börjar få lite mer hum om det här med whisky. Jag tog bilder på allt vi åt, men det var mörkt så ni får ursäkta kvaliteten.

Annons
Paul fixade underbart god mat!
Först ut var pilgrimsmusslan
Annons
Sen karamelliserad anklevercreme!
Största utamningen för kocken var att hitta något varmt som fungerade med whiskyn, Irderen med ananas blev det tillslut!
Annons
Till dessert fick vi ost med en god tomatkompott
Annons

Är man intresserad av whisky och vill lära sig mer om att kombinera det med mat arrangerar Glenlivet middagar som denna med jämna mellanrum. Ofta i någon lokal med kulturanknytning då man har märkt att whiskyälskare delar två andra intressen, mat och kultur.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons