Whiskeysemla med kardemummamjölk

Whiskeysemla med kardemummamjölk.

Den traditionella semlan serveras ofta med varm mjölk, så kallad hetvägg. Alexander Sjögren, svensk representant i årets kock-VM, tillsätter en skvätt whiskey i mjölken för att ge den en mer vuxen smak.
20 februari, 2017

Den 28 februari är det Fettisdagen, en högtidsdag under vilken vi frossar i en eller flera semlor för att sedan, enligt traditionen åtminstone, fasta fram till påsk. Bronsmedaljören i kock-EM år 2016, Alexander Sjögren, deltog i år i den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d’Or och delar här med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Den hemliga ingrediensen? Irländsk whiskey!

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

Alexander Sjögrens hetvägg med irländsk whiskey

Alexander Sjögren har gjort en whiskeysemla. Foto: Linus Pettersson

Alexander Sjögren har gjort en whiskeysemla. Foto: Linus Pettersson

Whiskey- & kardemummamjölk

4 portioner

Du behöver:

2 dl lantmjölk

2 msk Tullamore D.E.W.

1 ½ msk farinsocker

1 krm mald kardemumma

Gör så här:

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

Recept på traditionell semla

12-20 stycken semlor

Till degen:

2 dl mjölk

7 dl vetemjöl

25 g jäst

1 st ägg

½ tsk salt

1 msk kardemumma

80 g smör (normalsaltat)

1 dl strösocker

Till fyllning:

500 g mandelmassa

1 dl mald mandel

½ dl hackad mandel

1 droppe bittermandelolja

1 msk kardemumma

2 msk vaniljsocker

½ dl florsocker

1½ dl mjölk

3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här:

1. Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.

2. Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

3. Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

4. Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

5. Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

6. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

7. Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Whiskeysemla med kardemummamjölk.

Whiskeysemla med kardemummamjölk.

whisky-semla-1

Foto: Linus Pettersson