Vitello tonnato

Vitello tonnato.

Kalv med tonfisk låter kanske konstigt. Men den här rätten är ju inte en italiensk klassiker för inte. Toppa med kapris och lite persilja. Prego!
02 mars, 2017

Tid: 2 timmar 20 minuter

4 personer

Du behöver:

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 selleristjälk

1,2 kg kalvstek (uppbunden)

5 dl vitt vin

5 dl kycklingbuljong

2 lagerblad

3 kryddnejlikor

Sås:

95 g tonfisk i olja (helst olivolja eller solrosolja)

4 sardellfiléer

2 äggulor

2 msk citronjuice

1 1/4 dl olivolja

salt och peppar

Till servering:

citronklyftor

kapris

persilja

Gör så här:

Skala morot, lök och vitlök och skär dessa och sellerin i grova bitar. Lägg ner steken och resten av ingredienserna i en rymlig kastrull, fyll på med lite vatten om det behövs täckas mer. Låt koka upp och sänk sedan värmen så det sjuder i ca 1 timme och 15 min, ställ sedan åt sidan och låt svalna av i 30 min. Lägg upp steken i en ugnsform och täck med folie, spara buljongen. Låt stå i ugnen på låg värme tills såsen är klar.

Koka ner buljongen så att den får en kraftigare smak. Spara sedan 2 1/2 dl av buljongen till såsen. Lägg tonfisk med sin olja och sardeller i en mixer, mixa till en slät massa. Tillsätt äggulor och citronjuice och mixa vidare. Häll sedan ner oljan i en tunn stråle under tiden som mixern kör runt. Häll sedan ner buljongen gradvis, tills konsistensen på såsen blir som en tunn majonnäs. Skär upp steken och häll på såsen. Toppa med kapris och lite persilja.

Vitello tonnato.

Vitello tonnato.

Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna