Vit sparris med rökt lax och hollandaise

Vit sparris med rökt lax och hollandaise.

Sparris, lax och hollandaisesås är en underbar kombination. Gör gärna egen hollandaise, men om du har bråttom kan du köpa färdig.
14 augusti, 2018

4 personer

Du behöver:

8 vita sparrisar

4 skivor rökt lax

Hollandaisesås:

200 g smör

1/2 dl vermouth

3 äggulor

1/2 dl vispgrädde

salt

färskmald svartpeppar

Till servering:

1 knippe körvel

salt

färskmald svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj sparrisen, bryt av den nedre träiga änden. Skala dem med potatisskalare från där toppen slutar och neråt mot roten.
  2. Grilla sparrisen på grillen eller i grillpanna runt om tills de är varma och genomgrillade. Lägg sparrisen på tallrikar och laxen ovanpå.
  3. Smält smöret i en liten kastrull och häll över i en kanna. Värm upp vermouthen i en annan kastrull. Ta den från värmen och vispa ner äggulorna i den ljumna vermouthen med visp. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, på låg värme, medan du kontinuerligt vispar tills såsen får samma konsistens som en tjock mousse. Tillsätt sedan smöret, lite åt gången, medan du vispar kraftigt. Ta inte med bottensatsen på smöret. Vispa till sist i grädden, smaka av med salt och peppar.
  4. Ringla såsen över sparrisen och laxen, garnera med körvel och krydda med salt och peppar.
Vit sparris med rökt lax och hollandaise.

Vit sparris med rökt lax och hollandaise.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft