Vinttips för nybörjaren – Vinexperten Frida Lund Guidar!

Frida Lund guidar i vin

ELLEs Frida Lund delar med sig av sina bästa vintips för nybörjaren – nu kan du också enkelt bli proffs på vin!
15 december, 2021
3:06

Efter reklamen: Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

(3:06)

Slå på ljud

Knappa kunskaper när det kommer till vin? Oroa dig inte. ELLEs Frida Lund är en vinälskare av rang och har visionen att göra vinkunskap lite mer tillgängligt. I sin bok Vin från A till Ö har hon sammanfattat allt nybörjaren behöver veta om just vin. Fridas första tips till dig som är nybörjare är att inte ta kultdrycken allt för allvarligt.

– Det första man kan tänka på är att det bara är vin. Det är inte farligt och det blir inte dåligt bara för att det blir fel – det gör liksom ingenting. Det handlar inte om stora livsfrågor utan det är bara vin!

Fokusera på en sak i taget

Bland de ändlösa hyllorna av olika flaskor är det inte konstigt om man som nybörjare känner sig överväldigad. Men om du skulle vilja lära dig mer om vin tycker experten att du ska börja med en sort i taget. På så sätt kan du helt stressfritt bygga upp ditt artilleri av kunskap över tid.

– Jag tycker att om man är nybörjare på vin så ska man fokusera på en sak i taget. Man börjar med en region, en druva, en vinmakare och lär känna den. Jag skulle börja med något lite lättare och lära känna det. Drick det när du är ute och köp hem det. Till slut känner man igen doftnoter och smaknoter och då har man klickat av den på sin lilla lista och sen är det dags att gå vidare.

– Dokumentera det du dricker. Ladda ner någon app, skriv upp var du befann dig när du drack det och bara lite kort ”det smakade gott”. Så har du det och kan gå tillbaka och kolla på det där lite senare.

Hur lär man sig vilket vin som passar till maten?

– Det finns några gyllene regler som jag personligen skiter i. Jag tycker inte det är så himla viktigt att matcha vin och mat. Men man kan tänka att sött gillar sött, dessertviner går jättebra ihop med desserter just därför. Och hög syra gillar hög syra i maten. Det maten smakar ska vinet också smaka. Eller så kan man bara tänka, var kommer maten jag ska laga ifrån? Ska jag laga en burgundisk kycklinggryta – ja, men då bör jag kanske dricka bourgogne till. Svårare än så är det inte.