Vin att dricka i höst och vinter – experten Frida Lund guidar

Frida Lund vintipsBb

Vin behöver inte vara svårt eller komplicerat. ELLE-profilen hjälper dig i djungeln av flaskor och guidar dig i vad du ska dricka i höst och vinter!
19 november, 2021
2:37

Efter reklamen: Frida Lunds vintips - vin för höst och vinter

(2:37)

Slå på ljud

När det kommer till vin har ELLE-profilen och vinexperten Frida Lund en enkel filosofi – vin behöver inte vara svårt. I sin bok Vin från A till Ö guidar hon läsarna bland flaskorna där det enda som spelar roll är vad du gillar, inte hur mycket du kan. Hon vill helt enkelt avdramatisera vinvärlden och göra den mer tillgänglig – ett vintips i taget. Och ELLE träffade experten för att få en guidning i hur man kan tänka kring viner under höst-och vintermånaderna.

BEHÖVER EGENTLIGEN INTE ANPASSA VINVAL EFTER SÄSONG

– Jag tycker egentligen inte att det finns några vinsäsonger men däremot kan man ju vilja hänga kvar lite på hösten vid sommarkänslan. Jag tycker att man kan dricka viner som har lite toner av höst och vinter men som på något sätt också klingar sig kvar vid den sköna känslan vi hade för några månader sedan, säger hon och fortsätter:

– Egentligen behöver man inte ändra någonting beroende på vart på året man befinner sig men det är ju alltid gott med rödvin på höst och vinter – så är det ju bara. Därför tänker jag att man kan börja med ett rött som är lite ljust. Som du nästan kan se igenom. Det skulle jag säga är ett bra höstvin, säger Frida.

Frida Lund tipsar om vinterviner.

Frida Lund pratar vin med ELLE.

När sen den riktiga vinterkylan är här och man bara vill mysa inomhus – ja, men då tycker Frida att man aldrig kan gå fel med ett klassiskt rött vin.

– Har man ett riktigt gott rött vin från Italien eller Frankrike som man kan murra upp sig med så har man hösten och vintern klar.

Kan man dricka rosé året om?
- Jag tycker absolut att man kan dricka rosé året om. Sen kanske man inte är jättesugen på ett ljust Provence-rosé i januaris mörkaste stunder men då kan man dricka rosato i stället. Rosato är ett lite mörkare typ av rosé där skalet från druvorna har fått ligga med längre. Ju längre man lägger skalen med i vinet desto mer färg får vinet. Låter man skalet bara doppa lite snabbt, ja då blir det ett ljust rosé men låter man det ligga lite längre kan det bli rosato eller rödvin i slutändan.