Vinkokta musslor med frasigt örttäcke

Vinkokta musslor med frasigt örttäcke.

Enkel regel: Plocka bort de musslor som öppnat sig före kokning och de som inte öppnat sig efter. Förbered fram till grillningen i ugnen, vilken görs helst precis innan servering.
29 oktober, 2016

4–6 personer

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

1 nät musslor, ca 1 kg

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1/2 dl finhackade färska örter (går också bra med frysta provençaleörter)

4 msk smör

4 dl vitt vin

1 fiskbuljongtärning

lite vatten om vinet inte täcker musslorna i kastrullen

1 citron, rivet skal

3 skivor vitt bröd

2–3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

3 msk finhackade örter

salt och peppar

Gör så här:

Finhacka lök, vitlök och örter och fräs i några matskedar smör. Häll över vinet och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och lägg i musslorna och koka under lock i 4–5 minuter. Låt musslorna svalna i spadet och plocka ur dem med hjälp av en hålslev. Plocka bort ena halvan av skalet och lägg musslorna på en plåt. Blanda citronskalet med smulat bröd, finhackad vitlök, örter och olivolja samt lite salt och peppar. Fördela brödblandningen över musslorna. Grilla högt upp i ugnen på 225° i ett par minuter, tills brödytan fått en fin gyllene färg. Servera gärna musslorna medan de fortfarande är lite varma.

Recept: Anna Jonassen

Foto: Peter Philips