Vin som passar till primörer – 3 tips
Att tänka på när du väljer vin till primörer
Var försiktig med beskan
Många grönsaksprimörer kan innehålla, den för vin farliga komponenten, beska. Beska och ett torrt vin kan nämligen framkalla en ännu större beska och bitterhet, något vi helst vill undvika. Ett sätt att hantera detta är att matcha maten med ett vin som har mycket fruktighet.
Låt sötma möta sötma
Vissa primörer får, efter att de tillagats, en svag sötma. Det kan exempelvis vara morötter och andra rotfrukter, och den här sötman kan få torra viner att framstå om sura. Lösningen? Att vi möter upp maten med en dryck som har en svag sötma, eller återigen ett fruktdrivet vin.
Njut av rosévinstider
För både lite beska och söta primörer som nämns i punkterna innan blir försommarens rosévin perfekt. Och hur passande är inte det, nu när vårsolen skiner och uteserveringarna är fulla med folk?
Tänk på balansen
En av våra mest populära primörer är sparris och här gäller det att tänka på att intensiteten i både glas och på tallrik ska vara i balans. Vi vill nämligen inte ha ett för kraftigt vin som kör över vår delikata primör. Syra får vinet dock gärna bjuda på!
Plocka fram en pet nat
Pet nat går att hitta i många olika varianter, färgkulöreroch smaker men gemensamt för dem är att de bubblar och ofta är späckade med frukt. Något som både passar utmärkt till grönsaker och späda primörer – och hör försommaren till!
Recept: Vit sparris med ägg och stenbitsrom
Maya Samuelssons tre vintips
1. Svalodlad goding
Marea Riesling 2019, Chile, Valle de Leyda (2779) 149 kr, BS.
En riesling från de svala delarna i Chile, fullproppad med frukt. Smaker som solmogen citron, galiamelon och päron trängs med den friska syran.
2. Krispigt till sparris
Juliusspital Würzburger Silvaner trocken 2023, Tyskland, Franken (13094) 159 kr.
Elegant krispigt vin med frisk syra som är som gjort för att serveras till sparris. Det är också tyskarnas egna val till den populära primören.
3. Tropisk touch
Alpamantra Breva Pet Nat Petit Verdot 2022, Argentina, Mendoza (93477) 149 kr, BS.
Ett vitt mousserande gjort på den blå druvan petit verdot. Vinet är naturlig framställt och har jästfällning kvar i flaskan vilket ger den vackra dimmiga färgen. Smaken har både blommiga inslag och frukt, som ananans och persika.
Foto: Rikke Westesen, TT