Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Victoria Skoglunds kräftskiva i växthuset

16 jul, 2020 
AvRedaktionen
Porträtt Victoria Skoglund växthus
När trädgårdsprofilen Victoria
 Skoglund bjuder på kräftkalas i sitt växthus är det egenfiskade
 kräftor som står på menyn. Plus en massa goda tillbehör. Här får du alla recept!
Annons
porträtt victoria skoglund elle
Frasiga vallmopinnar och en fräsch fördrink blir perfekt innan kräftskivan.

Det är efterlängtad skördetid hemma i trädgårdsprofilen Victoria Skoglunds vackra trädgård.

– Augusti är verkligen en av mina favoritmånader. Jag har skapat förväntningar och drömmar kring den skördetid och blomning som uppstår nu, skördar det jag har sått. Tomaterna har börjat mogna och jag är nästan inne på andra omgången av sallad. Dillkronorna är som vackrast. Rödbetor … och vitlöken är ju klar då också. Superhärlig tid, tycker jag!

När Victoria inte njuter av sommarens sötma kretsar hennes värld mest kring hennes företag Zetas Trädgård strax utanför Stockholm, hennes inspirerande Youtube-kanal och utveckling av egna produkter. Just nu är hon i full färd med att planera Zetas höstmarknad.

recept kräftor
Med egen kräftlag blir kräftorna extra goda.

Recept på Victorias egna kräftlag hittar du här.

Slow food i trädgården

– För mig är fritid och arbete lite utsuddat och går in i varann hela tiden. Det är ju en livsstil att driva ett stort företag och ha många bollar i luften. Jag tänker aldrig att ”nu åker jag till jobbet”, utan jag byter liksom bara plats i livet. Jag tillbringar mycket tid i min egen trädgård, även om det också på sätt och vis är en arbetsplats, eftersom jag också skriver om den. Men jag är väldigt mycket hemma, jag är en hemmakatt.

Annons

I år har Victoria odlat spenat, tomater, gurka, rucola, plocksallad och vitlök och varje år försöker hon alltid att prova på något nytt.

– Förra året testade jag kronärtskocka och året innan det provade jag fänkål. I år blev det broccoli, men det gick inte alls så bra. Den blev uppäten, så jag tror att man ska lägga på fiberduk tidigt. Men jag kan rekommendera fänkål, det var mycket lättare än jag trodde. Kronärtskocka var också lätt, men de är inte härdiga så dem har jag inte lyckats övervintra. De är väldigt vackra som prydnad också, att ha i buketter eller lägga på ett bord.

Porträtt Victoria Skoglund
Välkommen till Victoria Skoglund, som bjuder på kräftskiva i sitt växthus vid sjön.

Alla årstiders hus

I växthuset växer magnifika gurkor och knubbiga små vattenmeloner. Ett ljuvligt fikonträd sträcker stolt på sig och ett persikoträd står i givakt utanför. Här kan Victoria odla sådant som hon inte kunnat odla tidigare.

Annons

– Allting smakar ju så mycket bättre när det kommer ur egen jord. För att det har fått växa långsamt. Den där brådskan som råder i världen finns inte i min trädgård. Det man hittar i butikerna är ju väldigt snabbt odlat. Jag önskar att fler provade på egenodling, för det är en sådan otrolig skillnad. Det fantastiska växthuset lät Victoria bygga för två år sedan och det har blivit hennes Shangri-La.

– Vi använder växthuset som ett andra vardagsrum, som ett förlängt rum. Vi sitter där långt inpå hösten, tänder kaminen och sitter med filtar.

Recept västerbottenspuffar
Extra krämiga Västerbottenspuffar med vispad grädde i fyllningen.

Recept på krämiga Västerbottenspuffar hittar du här.

I kväll är det uppdukat för kräftkalas. Det gamla träbordet är dukat med vackert porslin, antika vinglas och de nykokta kräftorna i fat på fot. Victoria och Johan har lyckan att kunna fiska egna kräftor i den lilla sjön nedanför huset och har varit uppe i ottan för att lyfta upp kräftburarna.

Annons

– Mina bästa kräftknep: Använd potatis som bete, både rå och kokt, i kräftburarna när du fiskar. Sedan använder jag anisfrön i kräftlagen.

Oftast vegetariskt

Victoria bjuder på kall gurksoppa, Västerbottenspuffar, mandelpotatissallad och en blommig crème brûlée. Smakrikedom i all sin enkelhet.

– Jag gillar mixen mellan salt, sött och syrligt och vill gärna ha alla de smakerna och kontrasterna. Jag gillar inte när det blir för svårt, mat som krånglar till det och när det ryker och pyser med för många olika smaker. Jag tycker om när det är ganska rent och enkelt.

Recept gurksoppa
Läskande, kall gurksoppa.

Recept på gurksoppan hittar du här.

Just i kväll bjuds det på kräftor, men oftast äter Victoria vegetariskt.

Annons

– Ja, jag har ju ätit vegetariskt långt före det blev så där poppis. Jag tror att jag har varit delvis vegetarian i säkert 20–25 år. Och jag märkte tidigt att jag mådde bättre av det och min kropp vill ha mer grönt än kött. Om man lyssnar inåt tror jag att kroppen talar om vad den vill ha.

Recept crème brulée med lavendel
Ljuvlig dessert med smak av lavendel.

Alla recept till Victoria Skoglunds kräftskiva hittar du här.

Av: Sophia Genitz

Recept: Victoria Skoglund

Foto: Stephanie Sifvert

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons