6 bästa gröna julborden i Stockholm

6 bästa gröna julborden i Stockholm

Det vegetariska köket har helt klart funnit sin plats på julbordet. Vi listar Stockholms bästa gröna julbord.
02 november, 2017

Aldrig har det funnits så många gröna julbord att välja mellan. För de flesta krögarna är veganska och vegetariska alternativ en självklarhet. Här listar vi Stockholms bästa julbord för den som vill äta växtbaserat.

1. Fjäderholmarnas krog

Ett av Stockholms mysigaste julbord har sedan förra året valt att satsa stort på veganska alternativ. Deras gröna julbord innehåller flera olika sorters terrin (gjorda på saltbakad selleri, jordärtskocka och tomat eller oumph och curry). De serveras med flera olika veganska såser, röror och sallader.

Pris: från 495 kronor

Adress: Fjäderholmarna, båt från Kajplats 14-15 på strandvägen.

2. Hermans

”Stans mesta alternativa julbord”, kallar de själva sitt gröna alternativ. Och de har rätt. Här hittar ni Janssons vegofrestelse, finsk saffransris och morotslåda, indisk kormagryta med torkade frukter, senapssill på aubergine, vegoköttbullar, hasselnötspaté, veganska ostar från Ulltuna, snickersmousse, ja listan kan bli lång.

Pris: 450 kronor

Adress: Fjällgatan 23b

3. Buco Nero

Foto: Buco Nero

En klassisk italienare i huvudstaden som erbjuder julbord för den som är trött på vanlig julmat och mer sugen på italienska godsaker. Inte helvegetariskt men med många goda gröna rätter.

Pris: från 495 kronor

Adress: Roslagsgatan 4

4. Fotografiska

Njut av utställningar och god mat vid samma tillfälle. På Fotografiska serveras en växträttsbuffé med tillval av helgriljerad gris som går att byta ut mot senapsfriterad kålkrabbi med smak av äpple. I priset ingår även välkomstdrink och några smårätter att börja med samt entré till utställningarna.

Pris: Lunch 495 kronor, middag 880 kronor.

Adress: Stadsgårdshamnen 22

5. Mother

Foto: Mother

Trendiga Mother använder sig inte av vitt raffinerat socker, laktos eller gluten. Detta speglar även deras julbord där det finns gott om gröna alternativ som svamppaté med tryffel, falafel och jordärtskocksgratäng med svartkål, tranbär och havregrädde. Perfekt för den som är sugen på ett mer hälsosamt julbord.

Pris: från 595 kronor

Adress: Mäster Samuelsgatan 19

6. Södra Teatern

Fotograf: David Thunander

I denna genuina miljö dukas det upp till julbord även i år. Enligt arrangören ska det ges särskild plats åt vegetariska läckerheter. Kanske kombinera besöket här med en bra konsert?

Pris: från 495 kronor

Adress: Mosebacke Torg 1-3

Foto Elsa Billgren

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.