7 vegetariska recept för hela veckan

Asiatisk grönsakslåda.

Varför inte äta vegetariska rätter hela veckan? Du sparar både pengar och på miljön. Dessutom är det gott och nyttigt!
12 november, 2018

MÅNDAG:

Asiatisk grönsakslåda

Blanchera 1 näve broccolibuketter i 2 minuter, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Rör runt med 2 msk ärter, 2 msk edamame­bönor, 6 halverade körsbärstomater, 3 skivade rädisor och 1 hackad salladslök. Vispa ihop 1 msk japansk soja, 1/2 tsk sesamolja och 1 tsk balsamvinäger till en dressing. Rör ner i grönsakerna.

TISDAG:

Ost- och sötpotatisomelett (lakto-ovo)

Koka 1 hackad sötpotatis tills den är mjuk. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs 1 skivad gul lök tills den karamelliserat. Tillsätt sötpotatisen och fräs i någon minut. Vispa 2 ägg, salta och peppra och rör ner 2 msk riven cheddar eller gruyère. Häll blandningen i stekpannan och lyft i omeletten då och då så att äggblandningen kan rinna ner. Avsluta med att ge den lite färg under grillen i ugnen. Servera i tårtbitar, varm eller kall.

ONSDAG:

Kryddig linssoppa

Fräs 1 tärnad gul lök, 1 tärnad morot och 1 näve tärnad majrova i lite olivolja i några minuter. Tillsätt 1/2 tsk spiskummin och en nypa chiliflagor. Fräs i några minuter och tillsätt 2 msk torkade röda linser och 5 dl grönsaksbuljong. Låt småkoka tills linserna mjuknat, cirka 20 minuter.

TORSDAG:

Ugnsrostad zucchini med rödlök på risbädd

Lägg 1/2 tärnad zucchini tillsammans med 1 rödlök i klyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över rejält med olivolja, salta och peppra. Grilla i ugnen på 200° tills grönsakerna mjuknat och fått färg. Koka 50 g råris enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda saften från 1/2 citron1/2 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk spiskummin och 1 msk olivolja. Rör ihop allt.

FREDAG:

Bön- och ostenchilada

Låt en burk blandade bönor rinna av, rör ner 1 msk Heinz chilisås, salta och peppra. Skeda upp på en stor vetetortilla, strö över 2 msk riven cheddarost (mjölkfri, om du vill) och lite strimlad sallad. Vik ihop och servera.

LÖRDAG:

Couscous med sultanrussin och mandel

Lägg 50 g couscous i en skål tillsammans med 1 msk sultanrussin. Blanda 1 dl kokande vatten med 1 msk harissa och häll över couscousen. Täck med plastfolie och låt stå att svälla i 5 minuter. Hacka 1 bit inlagd paprika och rör ner. Strö över 1 msk rostad flagad mandel och servera.

SÖNDAG:

Puttanescapastasallad

Koka 75 g penne (äggfri, om du vill) enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av. Lägg i en skål och tillsätt 2 hackade tomater, 1/2 fint skivad rödlök, 1 msk avrunnen kapris, 1/2 urkärnad och hackad chili och 1 näve hackade svarta oliver. Häll över 1 msk olivolja och 1 tsk balsamvinäger. Rör om.

Av: Janine Ratcliffe

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: