Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Vegetariskt Happy Meal lanseras – men inte i Sverige

04 jan, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Hamburgerkedjorna har under de senaste åren tagit många steg mot mer grön mat och fler vegetariska alternativ. Och nästa steg verkar gälla barnens mat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under de senaste åren har McDonald’s, i likhet med andra hamburgerkedjor, lanserat allt fler vegetariska alternativ. Men barnens meny Happy Meal har släpat efter. Nu verkar det däremot som att alla snabbmatssugna vegobarn och deras föräldrar snart kan ta en tur till McDonald’s eftersom det lanseras en vegetarisk variant på det klassiska barnmålet. I alla fall i Storbritannien, det är nämligen där man är först ut med att lansera det vegetariska barnmålet efter att skarp kritik har riktats mot matkedjan för bristen på vegetariska alternativ för barn.

I stället för hamburgare eller chicken nuggets innehåller McDonald’s vegetariska Happy Meal en vegetarisk wrap med friterade pinnar fyllda med bland annat gula ärter, paprika och tomat som serveras med sallad i ett tortillabröd. Till det får man som vanligt välja ett tillbehör och en dryck. Och så ingår så klart den obligatoriska leksaken.

Annons

Vegomål för barn i Sverige?

Hur blir det då för de unga vegetarianerna i Sverige?

– I dagsläget har vi inte några planer på att lansera Happy Meal med den vegetariska wrappen, som lanserats i Storbritannien, i Sverige. Däremot utvecklar vi ju hela tiden vår meny och man ska inte utesluta någonting. Det kan komma ett annat vegetariskt alternativ i framtiden, säger McDonald’s presschef Henrik Nerell.

Visste du att Happy Meal har funnits i Sverige sedan 1986? I USA lanserades det redan 1979. Och 1997 kom den första vegetariska hamburgaren, McGarden, på menyn. Men de svenska barnen får alltså fortsätta vänta på kombinationen vego och barnmeny.

Svenska hamburgerkedjan Max har sedan förra året ett vegetariskt alternativ till sina barnmål, Crispy nuggets, som chicken nuggets men gjorda av sojaprotein. Burger King har i dagsläget inget vegetariskt alternativ till sina barnmenyer.

Recept:

Vegetarisk umami-burgare med kimchi och wasabimajonnäs

Vegetarisk triple-cheese-burgare med karamelliserad lök

Annons