Vegetarisk julmat – 5 goda recept

Vegetarisk julmat från Paradiset.

Ekobutiken Paradiset har tagit fram vegetariska alternativ till köttbullar, inlagd sill och Janssons frestelse. Dessutom bjuder de på två goda recept på julsallad.
20 december, 2018

I år uppmanar Paradiset alla att njuta av julen på ett mer hälsosamt, naturligt och hållbart sätt. Tillsammans med kocken och Instagramprofilen Siri Barje har de tagit fram en alternativ och mer modern tolkning av de traditionella julbordsrätterna.

1. Vegobullar med hasselnötter, dijon och kryddpeppar

Vegobullar med hasselnötter, dijon och kryddpeppar.

Vegobullar med hasselnötter, dijon och kryddpeppar.

4 personer

Du behöver:

2 dl hasselnötter

2 dl ströbröd

2 dl svarta bönor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ägg

1 msk soja

2 msk dijonsenap

2 tsk kryddpeppar

salt och peppar

färsk timjan till servering

Gör så här:

1. Mixa nötterna i en mixer. Hacka lök och vitlök mycket smått. Mosa bönorna med en gaffel i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och rör runt ordentligt. Låt stå i 10 minuter.

2. Rulla sedan små bollar och låt dem vila i 5 minuter till.

3. Stek dem gyllene i smör och olja.

2. Krämig auberginesill med rödlök, dill och tångkaviar

Krämig auberginesill med rödlök, dill och tångkaviar.

Krämig auberginesill med rödlök, dill och tångkaviar.

1 burk

Du behöver:

1 aubergine

1 liter vatten

1 msk socker

1 msk salt

3 msk vinäger

2 dl crème fraiche

1 burk tångkaviar

1⁄2 liten rödlök

1 kruka dill

lite citronsaft

salt och peppar

Gör så här:

1. Hacka rödlöken fint och dill fint.

2. Blanda med crème fraichen, tångkaviar, salt och peppar i en stor skål. Låt stå i kylen.

3. Koka upp vatten med salt, socker och vinäger.

4. Dela auberginen i trevliga mindre bitar och koka dem mjuka i ca 6-8 minuter.

5. Låt dem svalna ordentligt och blanda sedan ned dem i crème fraiche blandningen.

6. Låt stå i minst 1 timme så att smakerna sätter sig.

7. Servera med lite extra tångkaviar och dill.

3. Janssons frestelse med rostad potatis med lök, krutonger och grönkål

Janssons frestelse med rostad potatis med lök, krutonger och grönkål.

Janssons frestelse med rostad potatis med lök, krutonger och grönkål.

4 personer

Du behöver:

1 kg potatis

2+2 msk rapsolja

1 stor gul lök

4 nävar grönkål

75 g smör

1 msk rödvinsvinäger

några droppar citronsaft

1 näve brödkrutonger

salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela potatisarna på mitten och koka dem i 5 minuter. Häll av dem, lägg på en plåt och ringla över 2 msk av oljan.

3. Rosta i ugnen tills de har n färg, 20–25 min.

4. Skiva löken i tunna skivor och stek den gyllene i 2 msk olja tills den är karameliserad och söt.

5. Smält smöret och bryn det lätt, ta från plattan och pressa ned citron, vinäger, salt och peppar. Rör runt.

6. Ta ut potatisen och medan den fortfarande är varm, blanda ned grönkål och lök och häll smöret över potatisen.

7. Rör runt ordentligt och dekorera med brödkrutongerna och lite extra grönkål.

4. Rödkål med äpple, rött vin och ingefära

Rödkål med äpple, rött vin och ingefära.

Rödkål med äpple, rött vin och ingefära.

4 personer

Du behöver:

1 halvt rödkålshuvud (medelstort)

1 stort äpple

3 msk smör

2 dl rött

2 msk honung

1 bit ingefära

salt och peppar

smörgåskrasse och sesamfrön till servering

Gör så här:

1. Skiva rödkålen så tunt du kan. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet och ingefäran på den fina.

2. Ta en stor kastrull som rymmer alla grönsaker, smält smöret och stek rödkål och äpple i ungefär sex minuter på medelvärme.

3. Höj sedan värmen och tillsätt vinet, honungen och riven ingefära, låt det koka ordentligt medan du rör om. Sänk sedan värmen och låt det koka i ca fem minuter till eller tills kålen känns mjuk.

4. Salta och peppra. Servera med krasse och sesamfrön.

5. Rostad brysselkål med mandarin, mandel och hyvlad fänkål

Rostad brysselkål med mandarin, mandel och hyvlad fänkål.

Rostad brysselkål med mandarin, mandel och hyvlad fänkål.

4 personer

Du behöver:

1 nätpåse brysselkål

1 msk honung

2 msk smör

1 stånd fänkål

2 mandariner

140 g machesallad

1 dl mandlar

Dressing:

2 msk rapsolja

1 msk äppelcidervinäger

1 msk grovsenap

salt och peppar

Gör så här:

1. Dela och renas brysselkålen. Stek dem gyllene på hög värme i smöret, men inte för länge! De ska fortfarande vara krispiga. Ringla över honungen på slutet.

2. Vispa ihop dressingen och ställ åt sidan. Hacka mandlarna.

3. Skiva fänkålen tunt. Skala mandarinerna och skär i tunna skivor tvärsöver.

4. Lägg machesalladen på ett stort fat. Lägg ut brysselkål, fänkål och mandariner. Strö över mandlar och ringla över dressingen.

Här hittar du fler recept på vegetarisk julmat >>

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: