Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål

Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål.

Att grilla vegetariskt behöver inte betyda torra champinjoner på spett och några majskolvar. Testa den här vegetariska burgaren nästa gång.
22 april, 2016

Många har en föreställning om att vegetarisk mat är tråkig och krånglig, vilket inte kunde vara mer fel.

Den här smaskiga hälsoburgaren är helt köttfri och enkel att göra själv. Servera med tomatsalsa med chiafrön, stekt grönkål och valfria tillbehör och du har en helvegetarisk middag med guldkant.

Vegoburgare med chiasalsa och knaperstekt grönkål

4 portioner

Du behöver:

1 paket quornfärs (300 g)

100 g kokta linser

0,5 dl vatten

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 msk pofiber

salt och peppar

2 msk BBQ-sås (valfritt)

1 msk smör eller olja till stekning

Salsa med chiafrön:

400 g krossade tomater

1 msk honung

Saften av 1 lime

1-2 msk sambal oelek

3 msk chiafrön

salt och peppar

Tillbehör:

50 g grönkål

4 hamburgerbröd

romansallad, bruten i bitar

skivad tomat

skivad lök

Gör så här:

1. Mixa allt utom quornfärsen till en slät smet. Låt svälla 5-10 minuter.

2. Tillsätt färsen och blanda ordentligt. Forma fyra burgare på fri hand eller med hjälp av en stansring. Stek burgarna i smör eller olja på medelvärme, cirka fyra minuter på varje sida.

3. Gör salsan: Häll av tomatkrosset i ett kaffefilter, tillsätt övriga ingredienser och smaka av.

4. Fixa tillbehören: Stek grönkål krispig i smör eller olja på medelvärme, salta och peppra.

5. Montera burgarna med tillbehören och servera.

Burgaren kan även att läggas på grillen. Använd då gärna ett grillnät och hantera varsamt då den lätt kan falla isär.

Näringsvärde per portion: 287 kcal/26 g kolhydrater/20,5 g protein/11 g fett

Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål.

Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål.

Recept och foto: Quorn