Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Vegetarian, vegan & lakto-ovo, vad är skillnaden?

20 aug, 2018 
AvSofia Börjesson
Vegetarian, vegan & lakto-ovo, vad är skillnaden?
Vad är det egentligen för skillnad på att vara vegetarian och vegan? Och vad är en flexitarian? Här kommer en ordlista som förklarar vad som skiljer de olika begreppen åt.
Annons

För några år sedan var det inte lika stor förvirring kring begreppen för personer som inte äter kött. Sa man ”jag är vegetarian” var ofta motfrågan ”okej, men äter du fisk eller fågel?” Att man åt ägg och drack mjölk tog man för givet – annars var man ju vegan. Men med åren har allt fler anslutit sig till de olika grupperna och begreppen har både blivit fler och mer definierade även för den stora massan.

Så hur ligger det till? Kan man vara vegetarian och äta ägg? Här kommer en liten ordlista kring de vanligaste formerna av vegetarianism.

1. Vegetarian

I folkmun likställs vegetarianer ofta med lakto-ovo-vegetarianer, med andra ord de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel – men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter.

Enligt Nationalencyklopedins definition äter en vegetarian enbart vegetarisk kost. Definitionen av vegetarisk kost är att den enbart (vegankost) eller till övervägande del (lakto-ovo-vegetarisk) består av vegetabiliska livsmedel.

Annons

Enligt Livsmedelsverket får det inte stå att ett livsmedel är vegetariskt om det har ingredienser som kommer från djur. Däremot anser de att det är ok att kalla sig för vegetarian, även om man äter mat från djurriket ibland.

2. Lakto-ovo-vegetarian

Den som är lakto-ovo-vegetarian äter ägg, vegetabilier och mejeriprodukter, men utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Det finns även de som kallar sig ovo-vegetarianer (äter ägg men inte mejeriprodukter) och lakto-vegetarianer (äter mejeriprodukter men inte ägg).

3. Flexitarian

En flexitarian försöker få in så mycket vegetabilisk kost i vardagen som möjligt, men utesluter inte kött helt. Till exempel finns det flexitarianer som har köttfria dagar i veckan. Det finns även de som i stort sett äter lakto-ovo-vegetarisk kost men som kan tänka sig att äta kött, fågel eller fisk vid särskilda tillfällen. Den grupp brukar även kallas för semi-vegetarianer.

Annons

4. Pescetarian

Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter.

5. Pollotarian

En pollotarian äter inte rött kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

6. Vegan

Vegansk mat innehåller inte några inslag från djurriket – varken kött, fisk, fågel, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, gelatin eller honung. Veganism brukar beskrivas som en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Är man vegan använder man därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket som till exempel skinn, ull, dun, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL
Marinerad tofu med sesamfrön och grönsaker. Foto: IBL

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons