5 recept på veganskt bananbröd – enkelt och gott

Recept på veganskt bananbröd

Bananbröd är ett populärt fikabröd som är perfekt att baka när du har lite övermogna bananer hemma. Det är lika enkelt som gott och finns många goda veganska alternativ. Vi har samlat recepten som gör fikastunden lite bättre.
28 juni, 2021
1:14

Efter reklamen: Vegansk chokladmousse

(1:14)

Bananbröd blir alltmer populärt och vi förstår verkligen varför. Det söta fikabrödet är enkelt att baka och riktigt gott. Det finns mängder med olika varianter, vi listar veganska recept på bananrbröd.

1. Saftig banakaka med jordgubbar

En somrig version av bananbrödet. Kombinationen banan och jordgubbar passar alldeles utmärkt.

8-10 portioner

Du behöver:

  • 200 g jordgubbar
  • 0,5 dl hasselnötter (valfritt)
  • 6 dl havremjöl (glutenfritt om du vill)
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 4 msk chiafrön
  • 1 msk bakpulver
  • 5 bananer, mogna mellanstora
  • 3 msk kokosolja, smält
  • 1 dl sojadryck (eller havredryck)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk kokosolja, till formen
  • 2 msk havremjöl, till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg på bakplåtspapper på bottnen av en springform med löstagbar kant som är cirka 24 cm i diameter. Smörj formen med lite kokosolja och strö med havremjöl.

Skiva cirka en tredjedel av jordgubbarna för dekoration . Hacka resten i mindre bitar, cirka 1 x 1 cm. Hacka hasselnötterna. Blanda havremjöl, kanel, chiafrön och bakpulver i en skål. Mosa banerna med en potatisstomp eller gaffel i en annan skål. Häll i smält kokosolja, sojadryck och äppelcidervinäger och blanda med en slickepott. Häll i de torra ingredienserna och de hacka jordgubbarna för att sedan blanda. Häll smeten i formen och lägg jordgubbsskivorna och de hackade hasselnötterna ovanpå. Grädda kakan i mitten i ugnen i cirka 40 minuter tills ytan är gyllenbrun. Låt banankakan svalna innan du tar loss formens kant.

2. Bananbröd med jordnötsfrosting

Ett saftigt bananbröd med jordnötsfrosting. Gott, enkelt och veganskt. Går lika bra till frukostbordet som fikabröd.

8-10 portioner

Du behöver:

Bananbröd

  • 5 bananer (mogna mellanstora)
  • 3 msk kokosolja
  • 1 dl sojadryck (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
  • 6 dl havremjöl
  • 4 msk chiafrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • Eventuellt 1 dl valnötter, hackade
  • 4 msk mörka chokladknappar (eller hackad mörk choklad, valfritt)
  • 1 tsk kokosolja, formen
  • 2 msk havregryn, till formen

Frosting

  • 1 dl cashewnötter
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl agavesirap ( eller lönnsirap)
  • 3 msk vatten
  • Salt ( en knivsudd)

Topping

  • 1 msk mörk choklad, riven
  • 1 msk valnötter, hackade

Gör så här:

Börja med att förbereda frostingen: Blötlägg cashewnötter i en skål med vatten som täcker nötterna. Sätt ugnen på 180 grader. Om kokosoljan är fast så kan du enkelt smälta den medan ugnen värms. Sätt isåfall in en brödform (som rymmer cirka 1,8 liter) med kokosolja och ta ut när oljan smälts. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Mosa bananerna med en potatisstomp eller gaffel i en separat skål. Häll i den smälta kokosoljan samt övriga våta ingredienser och blanda med en slickepott. Håll i de torra ingredienserna och blanda.

Smörj formen och bröa med havregryn. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter tills ytan är gyllenbrun. Bra test är om en sticka eller tandpetare kommer ut torr från brödet.

Gör frostingen när brödet är i ugnen. Mixa ingredienserna tills den är slät. Beroende på hur tjock jordnötssmöret är så kan du behöva tillsätta lite mer vatten för att få mixern att köra runt. Tillsätt lite i taget då frostingen ska vara tjock och krämig. Ställ i kylskåpet. Låt bananbrödet svalna helt. Bred jordnötsfrostinge över och dekorera med riven choklad och hackade valnötter.

3. Veganskt bananbröd

Varför krångla till det? Det klassiska bananbrödet är väldigt gott och går enkelt att göra veganskt.

Du behöver:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl farinsocker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 4 mosade bananer (lämna en banan som du delar på längden för dekoration.)
  • 1 dl valfri vegetabilisk yoghurt
  • 3/4 dl olja
  • 1 tsk vaniljessens
  • 1-2 tsk demerarasocker eller annat grovkornigt socker

Gör så här:

Värm ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång eller rund sockerkaksform. Blanda vetemjöl, farinsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Mosa bananerna och häll ner yoghurt, olja och vanilj. Vispa samman alla ingredienserna och häll smeten i formen. Lägg den delade bananen på toppen och strö över demerarasocker. Grädda i mitten av ugnen i 50-60 minuter. Testa att med en provsticka som kan komma torr från brödet. Låt brödet svalna innan den vänds upp.

4. Bananbröd med kikärtsspad och kikärtor

Genom att baka med kikärtor kan äggen ersättas och bananbrödet blir veganskt. Brödet gör sig bra genom att stå en natt i kylskåpet.

12 portioner

Du behöver:

  • 4 bananer, mogna
  • 1 pkt kikärtor, kokta inkl. spad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 nypa salt
  • Kokos eller mjöl till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mixa bananerna, kikärtorna och oljan till en helt slät sås. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke för att sedan blanda med banansmeten. Vispa kikärtsspadet fluffigt separat. Vänd försiktigt i kikärtsfluffet i banansmeten. Häll över smeten i en smord (används riven kokos) avlång brödform och grädda i mitten av ugnen i cirka 45-60 minuter. Se till att kakan är någorlunda fast innan du tar ut den ur ugnen. Den stelnar ytterligare något när den svalnat. Låt stå över natten i kylskåpet.

5.Bananbröd med paranötter

Ett luftigt och gott bröd som kommer bli en ny favorit till fikat. För godast smak är det viktigt att du använder mogna bananer.

Du behöver:

  • 3 mogna bananer, mosade
  • 1/2 tsk vaniljestrakt
  • 1 msk chiafrön
  • 3 msk vatten
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl råsocker
  • 3 1/2 tsk balpulver
  • 2 nypor salt
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 dl nötmjölk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 1/2 vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • En näve paranötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa chiafrön och vatten, låt stå i 5 minuter. Blanda ihop chiamixen med resten av ingredienserna. Blanda med degkrokar tills du fått en fin lös deg. Häll upp degen i avlånga smörade brödformar. Grädda i ugn under 1- 1 1/2 timme. Använd provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.

Foto: TT

Recept med inspiration från: köket.se ,Vegourmet , kakboken.se och undertian.com

Missa inte

Goda veganska recept att bjuda på till midsommar

Vilken är din favorit?

De bästa matkassarna 2021 – maxad middagsinspiration

Testa nya goda och inspirerande recept!

Saftig banankaka med ingefära

Både saftig och god!