Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Växtbaserad mjölk – 5 grundrecept

17 apr, 2020 
Växtbaserad mjölk – 5 grundrecept
Havre-, pumpafrö-, hasselnöts- eller mandelmjölk? Testa att göra din egen växtbaserade mjölk! Superenkelt – och supergott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är enklare än man tror att göra egen icke-animalisk mjölk. Godare – och billigare – än de du köper i butiken. Gör du mjölken på nötter så är det bra att blötlägga nötterna över natten, då får du bort en del svårsmälta enzymer och en del av den lite bittra smaken som nötter kan ge, och dessutom blir nötterna mjukare och enklare att mixa.

Växtbaserad mjölk 5 grundrecept
Havre-, pumpafrö-, hasselnöts- eller mandelmjölk? Testa att göra din egen växtbaserade mjölk.

För att få en helt slät dryck behöver du sila den, det finns speciella spannmåls- eller nötmjölkspressar med filter att köpa för detta ändamål, men det går också bra att använda en saftsil. Massan som blir kvar i silduken kan du använda till bakning, i pajdeg, som fyllning i vegobiffar eller toppa gröten med. Häll upp den silade mjölken på väl rengjord flaska med kork och förvara i kylen. Perfekt att ha som grund i en smoothie, soppor, chiapuddingar, over night oats eller som ett snabbt mellanmål. Också gott att ha i kaffet eller till krämiga chai-latte, förstås!

Annons

1. Hasselnötsmjölk

Krämig och mättande med en fin karamellig ton.

Du behöver:

1 liter kallt vatten

3 dl hasselnötter

4 urkärnade dadlar

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 nypa havssalt

Gör så här:

  1. Blötlägg nötterna i vatten över natten i kylen.
  2. Häll av vattnet, skölj nötterna och mixa dem med 1 liter nytt vatten.
  3. Smaka av med kanel, kardemumma och havssalt.
  4. Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil, häll upp på flaska med kork, förvara svalt.

2. Mandelmjölk

Mandlar är en bra källa till kalcium, vilket är bra om man inte tål komjölk, till exempel.

Du behöver:

2 ½ dl sötmandlar

1 liter vatten

1 nypa havssalt

Gör så här:

  1. Blötlägg mandlarna i vatten under natten i kylen.
  2. Häll av vattnet, skölj mandlarna och mixa dem med 1 liter vatten.
  3. Smaka av med salt.
  4. Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.
Växtbaserad mjölk
Häll upp den silade mjölken på väl rengjord flaska med kork och förvara i kylen.

3. Hampfrömjölk

Hampfrön är packade med protein, aminosyror, vitaminer och mineraler. De har en grön och nötaktig smak, men med dadlar och lite kokosolja rundar du av den lite gräsiga tonen.

Du behöver:

2 dl skalade hampfrön

8 dl kallt vatten

2 urkärnade dadlar

Annons

1 nypa havssalt

1 tsk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en blender, sila den lätt skummiga vätskan genom en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.

Pumpafrömjölk

Pumpafröna innehåller mycket zink och magnesium. De ger en krämig, nötig och lite ljusgrön mjölk som lätt blir en ny favorit.

Du behöver:

2 dl pumpafrön

6 dl kallt vatten

2 urkärnade dadlar

1 nypa havssalt

½ tsk vaniljextrakt

Gör så här:

  1. Blötlägg fröna i vatten över natten i kylen.
  2. Häll av vattnet, skölj fröna och mixa dem med 6 dl vatten och dadlar.
  3. Smaka av med salt och vaniljextrakt.
  4. Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.

Havremjölk

Havremjölk har en fyllig, god och rund smak. Gott i bakning och i smoothies. Också tacksam att smaksätta med kakao, gurkmeja eller kardemumma, till exempel.

Du behöver:

3 dl havregryn

1 liter vatten

2 msk kallpressad rapsolja

1 tsk agavesirap

1 nypa havssalt

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en blender, så att havregrynen finfördelas så mycket som möjligt.
  2. Sila den lätt skummiga vätskan i en nötpåse eller saftsil och häll upp på flaska med tättslutande kork och förvara svalt.

Foto: Aller media DK

Häll upp den silade mjölken på väl rengjord flaska med kork och förvara i kylen.

LÄS MER:

Gör din egen havremjölk – enkelt grundrecept

Veganska alternativ till ost, mjölk, ägg och bacon

Sugen på mer vegansk mat och dryck? Spana in fler inspirerande recept här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons