Västerbottensfrittata med rökt lax och löjrom
- AvRedaktionen
Lyxig frittata med Västerbottensost som kan serveras varm eller kall. Toppa med rökt lax, löjrom, crème fraiche, rödlök och dill.
6–8 portioner
Ingredienser:
500 g fast potatis
1 gul lök
2 msk olivolja
6 ägg
100 g Västerbottensost, riven
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
Topping:
1/2 dl crème fraiche
50 g kallrökt lax, i skivor
30 g löjrom
¼ rödlök, finhackad
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.
- Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, cirka 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan.
- Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg. Ställ åt sidan.
- Vispa äggen och rör ner potatis, lök, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan.
- Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20–25 minuter.
- Ta ut stekpannan – tänk på att handtaget är varmt! Låt svalna något.
- Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick crème fraiche och en laxros på varje bit. Toppa med löjrom och rödlök. Garnera med hackad gräslök och hackad dill.
Av: Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk
Foto: Helén Pe