Västerbottenpuffar med smörstekta kantareller

Västerbottenpuffar med smörstekta kantareller.

Luftiga och lättlagade munsbitar med Västerbottensost och kantareller. Har du ingen muffinsplåt hemma, kan du prova att baka puffarna i dubbla muffinsformar.
05 augusti, 2016

12 puffar

Tid: 45 minuter

Ingredienser:

2 msk vetemjöl

2 1/2 dl mjölk

4 äggulor

2 tsk majsstärkelse

150 g Västerbottensost (riven)

5 äggvitor

3 msk smör

salt

svartpeppar

socker

1/2 liter kantareller

1 dl crème fraiche

2 burkar sikrom, 80 g styck

1 tsk rivet citronskal

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under vispning. Låt svalna lite. Vispa ner äggulor, salt, peppar, majsstärkelse och ost. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.

Smöra en muffinsplåt och häll i smeten upp till cirka 2/3 delar av formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 15–20 minuter. Stek under tiden kantarellerna i en torr panna tills de släppt sin vätska. Tillsätt smör, salt, peppar och en nypa socker och fortsätt steka tills de blivit gyllene och fått lätt karamelliserad yta. Ställ åt sidan. Toppa västerbottenpuffarna med kantarellerna, crème fraiche och sikrom. Riv över citronskal och dekorera med en dillkvist.

Västerbottenpuffar med smörstekta kantareller.

Västerbottenpuffar med smörstekta kantareller.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: