Leilas ugnsbakade fikon med saffranssabayonne

Leilas ugnsbakade fikon med saffranssabayonne.

Leila Lidholms ugnsbakade fikon med saffranssabayonne. Det här är en fantastiskt god och enkel dessert. Om man vill kan man smaksätta med lite rom eller cognac.
13 december, 2016

Sabayonne är en väldigt lätt kräm, som har vispats för att innehålla mycket luft, den serveras traditionellt med färska fikon eller annan frukt så denna enkla och goda dessert passar utmärkt till jul!

6 personer

Tid: 25 minuter

Ugnsbakade fikon

12 färska fikon

50 g mjukt smör

lite florsocker

Saffranszabayonne

8 ekologiska ägg

2 dl strösocker

2 påsar (1 g) saffran

3 dl gott vitt vin (till exempel chablis eller prosecco)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och snitta ett kryss i alla fikonen, från stjälken och halvvägs ner i frukten så att den fortfarande håller samman. Smörj en ugnsform eller stekpanna med eldfast handtag med smör och lägg i fikonen. Pudra fikonen med florsocker och lägg en klick smör på toppen av varje fikon. Baka fikonen i cirka 10–15 minuter.

Under tiden: Separera äggulorna från vitan. Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en metallskål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten). Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och det blir spår av vispen. Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa 1 minut till. Servera fikonen tillsammans med krämen.

Leilas ugnsbakade fikon med saffranssabayonne.

Leilas ugnsbakade fikon med saffranssabayonne.

Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler recept hittar du här.