Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Världens dyraste chips kostar 100 kr/st!

13 okt, 2016 
AvRedaktionen
Nu behöver du inte oroa dig för smälla i dig en hel påse chips själv. De här salta snacksen är så exklusiva att du max kan äta en handfull. Chipsen innehåller bland annat tryffeltång och den hett eftertraktade svampen goliatmusseron.
Annons
S:t Eriks Bryggeri har tagit fram världens mest exklusiva chips.
S:t Eriks Bryggeri har tagit fram världens mest exklusiva chips.

Hantverksöl är en växande trend, men hittills har det saknats passande tilltugg med samma hantverksmässiga standard som ölen. Det tycker i alla fall S:t Eriks Bryggeri som nu tagit fram världens mest exklusiva potatischips tillsammans med Pi Le från Svenska Kocklandslaget och Mattias Dernelid från Smakriket.

– Alla chips som har tagits fram har tillverkats för hand. Det har krävts fingertoppskänsla, smaksäkerhet och tid för att varje chips ska få en perfekt balans mellan de olika råvarorna. Smaken är väldigt skandinavisk eftersom vi enbart har använt nordiska råvaror, till exempel svensk svamp och tång från Färöarna, säger Pi Le i ett pressmeddelande.

Annons

Ett begränsat antal askar, 100 stycken, finns att beställa via www.sterikschips.se. En ask med fem chips kostar 499 kr (vilket motsvarar 100 000 kr/kg) och alla intäkter kommer att skänkas till välgörenhet.

Läs mer om de exklusiva ingredienserna nedan.

dyra-chips-st-eriks-bryggeri

Bland ingredienserna finns bland annat:

Goliatmusseron

Med en smak som liknar vällagrad ost är goliatmusseron en av världens mest eftertraktade svamparter. Goliatmusseronen i chipsen kommer från tallskogarna kring Skellefteå och har plockats för hand med bomullshandskar för att bibehålla dess kvalitet.

Tryffeltång

Som namnet antyder har tryffeltång en smak som påminner om tryffel. Tången växer som små tussar på algtypen knöltång, vilken endast går att finna i kalla tidvatten. Tången som har använts i världens dyraste chips kommer från vattnet runt Färöarna.

Annons

Krondill

För den karaktäristiska dillsmaken har skaparna av chipsen noggrant sållat bland svensk krondill. Krondillen är handplockad på Bjärehalvön och utvald för sin friska men samtidigt kraftfulla smak.

Leksandslök

För en balanserad löksmak har S:t Eriks Bryggeri använt den eftertraktade Leksandslöken, som är en specifik sort av släktet potatislök från Ullvi utanför Leksand. En anledning till dess goda smak kan vara att löken alltid sätts den artonde maj och skördas den tionde augusti, oavsett väderlek.

India Pale Ale-vört

Under bryggningsprocessen av öl omvandlas kornmalt till en söt aromatisk vätska som kallas vört. För att ge chipsen en lätt sötma har man tillsatt frystorkad vört, som normalt används till att brygga S:t Eriks India Pale Ale.

Ammarnäspotatis

Potatisen i chipsen kommer från potatisbacken i Ammarnäs, en brant och stenig backe i sydläge där mandelpotatis odlas i mycket begränsad utsträckning. Backen är svårtillgänglig för moderna jordbruksmaskiner, vilket gör att all potatis sätts och skördas för hand.

Annons