Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Varje ålder har sitt vin – vilket vin passar dig?

10 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vinet som passar din ålder
Ekonomi, vana och kunskap påverkar ditt val av vin och ofta hänger det samman med din ålder. Vi vet hur vinsmaken påverkas under livet och vilka viner som passar just din åldersgrupp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin
Vad är egentligen naturvin? Hur smakar naturvin och innehåller det sulfiter? Det är frågor som vi svarar på i det här klippet om den lite trendiga och kluriga drycken naturvin.

Det är inte bara druvor och strävhet som avgör vilket vin vi väljer på Systembolaget. Det kan också vara ekonomi och vana av vin som gör att vi väljer det ena eller det andra vinet. De flesta går från enkla och lättdruckna viner till tyngre och mer sträva. Det är inte många som har samma favoritvin när man fyllt 60 som man hade när man köpte sig första flaska vin. Men vad är det som händer under åren?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag tycker att det är fantastiskt kul att se hur våra smaksinnen utvecklas i takt med våra erfarenheter. Det vi tidigare tyckte var gott kan några år senare inte alls smaka bra och tvärtom. Det gör att intresset för vin kan följa en genom livet då smaken är i ständig förändring. Sedan finns det självklart personer i tjugoårsåldern som har likartad smak som femtioåringar. Allt beror på erfarenhet, nyfikenhet och hur stort intresse personen har för att testa nya viner, säger Linda Sorby, marketing manager på The Wine Company.

Annons

Hon har tillsammans med sina kolleger på The Wine Company delat upp oss i fyra åldersgrupper och vintyper som brukar falla de olika åldersgrupperna i smaken.

Vin för dig som är 20–25 år

När man inte har så mycket erfarenhet av att dricka vin är det inte så konstigt att man föredrar de lite sötare och lättdruckna vinerna framför de sträva och komplexa. Framför allt är det just röda viner med tanniner som kan vara jobbiga till en början, just på grund av den sträva känsla.

Bland yngre är det också fler som väljer att äta vegetarisk eller vegansk mat än bland äldre, något som också bör tas med i beräkningen.

Hur du kan tänka: Satsa på en enklare prosecco när det är dags för fest. Och för att matcha vegetarisk mat kan du välja ett fruktigt vitt vin eller ett friskt rosévin.

Vin för dig som är 26–35 år

Många som har druckit vin i några år börjar uppskatta viner med mer syra. Mindre söta viner passar bättre till mat, vilket passar bra eftersom det är nu många utvecklar ett större intresse för matlagning. Det beror bland annat på att de har en bättre ekonomi och större möjligheter att lägga pengar på mat. Det gör det också det är lättare att välja viner i en högre prisklass.

Annons

Hur du kan tänka: Byt ut proseccon mot en champagne eller ett smakrikt och mindre sött vitt vin. Testa till exempel att dricka en frisk chardonnay till maten.

Vin för dig som är 36–50 år

I den här åldern är det många som har skaffat en hel del vana när det gäller vin och också har druckit en del mustigare rödviner och vin med högre strävhet. Röda viner med fylligare smaker passar bra ihop med rött kött, något som också den här åldersgruppen äter i större utsträckning än yngre.

Hur du kan tänka: Välj ett franskt smakrikt och kryddigt vin som passar med rött kött när du har middagsbjudning.

Vin för dig som är över 51 år

Nu är det många som har utvecklat ett stort intresse för viner och många har också samlat på sig mycket kunskap. I och med att man har mer kunskap är det också många som lägger mer pengar på vin. I den här åldern är det många som åker på resor där de köper med sig vin hem.

Hur du kan tänka: Väljer fylliga italienska rödviner av hög kvalitet och tydliga tanniner som lämpar sig bra för lagring.

Foto: How I met your mother

 

Läs mer:

Rött eller vitt? Det säger ditt val av vin om din personlighet

Älskar du rosé? Då måste du testa frosé

Sommarkänslor! Nu är blandningen av rosé och gin här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons