Vår MINST älskade julmat – och några nyheter

Vår MINST älskade julmat – och några nyheter

Grisfötter, lutfisk och sylta är tre klassiska rätter som de flesta skippar på dagens julbord. Istället kan många tänka sig tapas, falafel och sushi!
13 november, 2018
Grisfötter med misomarinerad morotssallad från ICA Köket.

Grisfötter med misomarinerad morotssallad från ICA Köket.

Så fort vi ser den första adventsstjärnan i fönstret blir vi svenskar sugna på skinka, köttbullar, sillar i olika inläggningar och vörtbröd. Och så grisfötter så klart! Eller? Nej, vi vill absolut inte ha grisfötter. Och vi vill inte heller ha tunga eller rökt ål. Och det är knappt att vi vill se åt syltan eller dopp i grytan. Samtidigt är det säkert många av oss som har en äldre släkting som vägrar ta bort dopp i grytan från buffén trots att ingen äter av det. Det visar en undersökning som ICA har låtit genomföra.

Våra MINST älskade rätter på julbordet:

 1. Grisfötter
 2. Kalv- eller kotunga
 3. Rökt ål
 4. Lutfisk
 5. Sylta
 6. Dopp i grytan
 7. Lax- eller fiskaladåb
 8. Brunkål
 9. Fårfiol
 10. Sillsallad

Är någon förvånad? Förmodligen inte så många. Det är inte bara smaken som gör att vi undviker de här rätterna på julbordet, till exempel är det många som inte gärna äter ål eftersom vi vet att den är akut hotad och fridlyst. Man kan också se en tydlig skillnad på ålder när det gäller vad vi vill ha på våra julbord. De yngre avstår i större utsträckning från att ta av de traditionella julrätterna än de äldre. Men vi svenskar är inte omöjliga när det gäller att förändra utbudet. Hälften av oss har antingen tagit bort eller lagt till något på julbordet de senaste tre åren.

Några nyheter vi vill se MER av på julbordet:

 1. Sallad
 2. Tapas
 3. Falafel
 4. Grytor, exempelvis curry
 5. Sushi

Så under kommande år kan det alltså bli så att vi ser ett byte från grisfot till sushi. Om svensken själv får välja. Ett annat alternativ är ju att pigga upp de gamla rätterna vi inte vill ha med nya smaker och tillagningssätt. Testa till exempel:

Recept: Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.

Friterad lutfisk med ärt- och avokadokräm.