Vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär
Pannkakor med en twist blir en underbar och somrig efterrätt!
4 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
2 ägg
2 msk rörsocker
1 ekologisk citron
Salt
30 g smör
6 dl lättfil
2 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
5 dl (300 g) vetemjöl
Smör till stekning
Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl strösocker
Fläderblomssorbet:
2 ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
3 ½ dl vatten
1 knivsudd salt
2 ekologiska citroner
Till servering:
150 g hallon
150 g jordgubbar
50 g krusbär
50 g röda vinbär
1 knippe färsk mynta
Gör så här:
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop med ägg, socker, finrivet citronskal och salt.
- Smält smöret och vispa ner det i smeten med lättfil och mjölk. Blanda bakpulver, bikarbonat och mjöl i en annan bunke och vispa sedan ner i äggsmeten. Låt smeten stå i kylskåpet ett par timmar.
- Koka ihop vatten och socker till en sockerlag. Blanda sockerlag med fläderblomssaft och vatten i en behållare. Smaka av med salt, finrivet citronskal och citronsaft. Kör till en krämig sorbet i glassmaskin. Stek pannkakorna gyllene i smör i en stekpanna.
- Skölj och snoppa bären. Plocka bladen från myntan. Servera pannkakorna med kulor av flädersorbet. Fördela bären ovanpå och strö mynta över.
Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen