Vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär

Recept på vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär

Stine Christiansen
Pannkakor med grädde och sylt i all ära men här lägger vi i en extra växel. Låt oss presentera dessa vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär! Godare än så här blir det inte!
06 juli, 2021
0:31

Efter reklamen: Bubbelpops med jordgubbar

(0:31)

Slå på ljud

Vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär

Pannkakor med en twist blir en underbar och somrig efterrätt!

Bjud på vaniljpannkakor med flädersorbet och färska bär
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
2 ägg
2 msk rörsocker
1 ekologisk citron
Salt
30 g smör
6 dl lättfil
2 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
5 dl (300 g) vetemjöl
Smör till stekning

Sockerlag:

2 dl vatten
2 dl strösocker

Fläderblomssorbet:

2 ½ dl koncentrerad fläderblomssaft
3 ½ dl vatten
1 knivsudd salt
2 ekologiska citroner

Till servering:

150 g hallon
150 g jordgubbar
50 g krusbär
50 g röda vinbär
1 knippe färsk mynta

Gör så här:

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop med ägg, socker, finrivet citronskal och salt.
  2. Smält smöret och vispa ner det i smeten med lättfil och mjölk. Blanda bakpulver, bikarbonat och mjöl i en annan bunke och vispa sedan ner i äggsmeten. Låt smeten stå i kylskåpet ett par timmar.
  3. Koka ihop vatten och socker till en sockerlag. Blanda sockerlag med fläderblomssaft och vatten i en behållare. Smaka av med salt, finrivet citronskal och citronsaft. Kör till en krämig sorbet i glassmaskin. Stek pannkakorna gyllene i smör i en stekpanna.
  4. Skölj och snoppa bären. Plocka bladen från myntan. Servera pannkakorna med kulor av flädersorbet. Fördela bären ovanpå och strö mynta över.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen