Valentinmaräng med champagnehallon

Valentinmaräng med rosengrädde och champagnehallon.

Vem kan säga nej till en kaka från hjärtat? Gör en hjärtformad maräng och servera med champagnehallon, rosengrädde och champagne. Garanterad succé!
13 februari, 2015

2 personer

Tid: ca 1 timme och 15 minuter

Marängsmet:

2 dl strösocker

3 äggvitor

3 droppar ättiksprit

röd hushållsfärg

Rosengrädde:

1/2 dl vatten

2 tsk strösocker

1 näve obesprutade kronrosenbla

1 1/2 dl grädde

Champagnehallon:

1 ask färska hallon

florsocker

champagne

Gör så här:

Olja lätt ett bakplåtspapper som du lagt på en bakplåt. Lägg en stor hjärtformad ihålig pepparkaksform på bakplåtspapperet. Blanda 1 dl av sockret med äggvitorna och ättiksprit i en skål och vispa kraftigt med elvisp tills smeten är riktigt fast. Vänd ner resten av sockret. Droppa några droppar hushållsfärg på ett litet fat. Doppa en spatel i färgen och rör försiktigt runt den i marängsmeten. Rör inte om för mycket, då blir färgen för jämn. Det ska bli marmorerade rosa ”spår” i smeten.

Skeda upp marängsmeten i kakformen i små klickar, snurra skeden försiktigt i smeten när du lyfter upp den för att ta nästa skopa, så att du får fina upphöjda snurror runt kanterna, mitten ska vara platt. Grädda mitt i ugnen i 35–60 min på 100° beroende på marängstorlek och om du vill ha den genomtorr eller lite seg i mitten. Gör under tiden rosengrädde och champagnehallon. Koka upp 1/2 dl vatten med 2 tsk socker och rosenblad. Låt sjuda i ca 10 min. Sila bort rosenbladen och koka ner vätskan till sirapsliknande konsistens.

Låt svalna, rör ner den i grädden och vispa upp grädden. Det går också bra att använda 1 tsk rosenvatten i stället för rosenbladsavkok. Förvara kallt till servering. Fördela hallonen i 2 glas, ringla över champagne och pudra över florsocker. Knyt ett band runt kakan (ta den inte ur formen) och garnera eventuellt med frostade kronrosenblad (pensla med äggvita och vänd i socker, låt torka). Servera med champagnehallon, rosengrädde och champagne.

Valentinmaräng med rosengrädde och champagnehallon.

Valentinmaräng med rosengrädde och champagnehallon.