Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Underbara och saftiga lussebullar

11 dec, 2019 
AvRedaktionen
Recept på saftiga lussebullar
Satsa på en given favorit i jultider! Dessa lussebullar är saftiga och helt oemotståndliga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

12 bullar

Testa att forma bokstäver i stället för klassiska snurror!

Du behöver:

75 g smör

1 ½ dl mjölk

25 g jäst

1 kuvert saffran (½ g)

1 dl strösocker

1 knivsudd salt

1 tsk stött kardemumma

1 ägg

6 ⅔ dl (400 g) vetemjöl

Till pensling:

1 ägg

Gör så här:

  1. Smält smöret i en liten kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
  3. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp.
  4. Blanda saffran och socker så sockret tar färg.
  5. Rör ner det i mjölkspadet och blanda så allt får härlig gul färg.
  6. Tillsätt salt, kardemumma, ägg och hälften av mjölet och rör ordentligt.
  7. Tillsätt resterande mjöl, lite i taget och arbeta så degen blir mjuk och smidig.
  8. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
  9. Slå upp degen på mjölat bakbord.
  10. Dela den i 12 bitar och rulla ut dem till långa korvar.
  11. Forma till bokstäver och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  12. Pensla med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin eller pärlsocker.
  13. Låt jäsa till dubbel storlek, i ca 30 minuter.
  14. Värm ugnen till 200° och grädda i 15–20 minuter.
Recept på saftiga lussebullar
Saftiga lussebullar.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk

LÄS MER:

Leilas lussebullar med mandelmassa

Glutenfria lussebullar sötade med stevia

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons