Underbar chokladtårta med vit chokladmousse
- AvRedaktionen
 
En efterrätt för chokladälskaren! En ljuvlig chokladdröm med lätt vit chokladmousse. Pudra med lite florsocker över vid servering.
12 bitar
150 g mörk choklad
100 g smör
2 msk kakao
4 äggulor
2 ägg
1 ¼ dl socker
1 ekologisk apelsin, skalet
1 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Lite smör och ströbröd till formarna
Vit chokladmousse:
1 gelatinblad
250 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 ekologisk apelsin, skalet
Garnering:
500–750 g blandade bär
75 g vit choklad
Lite florsocker
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet till moussen i kallt vatten i 5–10 minuter.
 - Hacka den vita chokladen.
 - Värm grädden till kokpunkten, ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner chokladhacket.
 - Rör till en slät kräm.
 - Krama vattnet ur gelatinbladet och smält ner det i den varma chokladblandningen.
 - Smaka av med lite rivet apelsinskal. Låt stå i kylen minst 12 timmar.
 - Värm ugnen till 150°.
 - Hacka chokladen till bottnarna och smält samman med smör i en kastrull på svag värme.
 - Rör ner kakaon i chokladsmöret.
 - Vispa äggulor, ägg och socker luftigt.
 - Riv apelsinskalet och rör ner i äggblandningen ihop med mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver.
 - Vänd sedan ner chokladsmöret i smeten.
 - Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i smeten.
 - Fördela i 3 smorda, bröade springformar, 22 cm i diameter.
 - Grädda i ca 15 minuter, känn efter med sticka. Låt sedan svalna på ugnsgaller.
 - Strax före servering vispas den vita chokladmoussen försiktigt upp för hand så den blir lätt och luftig.
 - Varva mousse och delade bär mellan bottnarna och spar ⅓ av bären till garnering.
 - Smält vit choklad över vattenbad och ringla över tårtan.
 - Pudra med lite florsocker över och servera genast.
 
Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Festlig jordnöts- och chokladtårta – med lagren bakade på höjd