Underbar chokladtårta med vit chokladmousse
- AvRedaktionen
En efterrätt för chokladälskaren! En ljuvlig chokladdröm med lätt vit chokladmousse. Pudra med lite florsocker över vid servering.
12 bitar
150 g mörk choklad
100 g smör
2 msk kakao
4 äggulor
2 ägg
1 ¼ dl socker
1 ekologisk apelsin, skalet
1 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 äggvitor
Lite smör och ströbröd till formarna
Vit chokladmousse:
1 gelatinblad
250 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 ekologisk apelsin, skalet
Garnering:
500–750 g blandade bär
75 g vit choklad
Lite florsocker
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet till moussen i kallt vatten i 5–10 minuter.
- Hacka den vita chokladen.
- Värm grädden till kokpunkten, ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner chokladhacket.
- Rör till en slät kräm.
- Krama vattnet ur gelatinbladet och smält ner det i den varma chokladblandningen.
- Smaka av med lite rivet apelsinskal. Låt stå i kylen minst 12 timmar.
- Värm ugnen till 150°.
- Hacka chokladen till bottnarna och smält samman med smör i en kastrull på svag värme.
- Rör ner kakaon i chokladsmöret.
- Vispa äggulor, ägg och socker luftigt.
- Riv apelsinskalet och rör ner i äggblandningen ihop med mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver.
- Vänd sedan ner chokladsmöret i smeten.
- Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i smeten.
- Fördela i 3 smorda, bröade springformar, 22 cm i diameter.
- Grädda i ca 15 minuter, känn efter med sticka. Låt sedan svalna på ugnsgaller.
- Strax före servering vispas den vita chokladmoussen försiktigt upp för hand så den blir lätt och luftig.
- Varva mousse och delade bär mellan bottnarna och spar ⅓ av bären till garnering.
- Smält vit choklad över vattenbad och ringla över tårtan.
- Pudra med lite florsocker över och servera genast.
Av: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Festlig jordnöts- och chokladtårta – med lagren bakade på höjd