Ugnsrostad pork belly med rotsaker

Ugnsrostad pork belly med rotsaker.

Underbar ugnsrostad pork belly med rotsaksblandning. Garnera med färsk timjan. Låt dig inte avskräckas av tiden, allt sköter sig själv i ugnen!
28 oktober, 2015

4–6 personer

Tid: 4 timmar

Pork belly:

1 1/2 kg fläsksida med svålen kvar

salt och peppar

1 gul lök

1 morot

3 vitlöksklyftor

en timjankvist

Sky:

grönsaker och köttsaft från ugnsformen

1 dl koncentrerad kalvfond

3 dl rött vin

1 msk rödvinsvinäger

salt och nymalen svartpeppar

Rotsaksblandning:

800 g rotsaker (till exempel, morot, potatis, palsternacka, kålrot och rotselleri)

200 g trattkantareller

200 g savoykål (grovt strimlad)

4 msk olivolja

salt och nymalen svartpeppar

smör till att stekning

flingsalt, och nymalen svartpeppar

1 msk timjan (hackad)

Till garnering:

färsk timjan

 Gör så här:

Sätt ugnen på i 150°. Skär ett rutmönster i fläsksvålen. Salta och peppra och lägg i en ugnsform med svålsidan upp.

Dela löken och moroten i större bitar och lägg tillsammans skalade vitlöksklyftor och timjankvisten i formen.

Stek i ugnen i 2 timmar, höj sedan temperaturen till 200° och kör i ytterligare en timme.

Sky: Lägg i grönsaker och köttsaft från ugnsformen i en kastrull, slå på de övriga ingredienserna och koka ihop. Låt sjuda i 20–25 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila innan servering. Eventuellt kan man reda lite om skyn känns för tunn.

Rotsaksblandning: Sätt ugnen på 225°. Skala rotsakerna och dela i mindre bitar. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra och strö över timjan. Rosta i mitten av ugnen tills de är mjuka och fått fin färg, cirka 25 minuter.

Stek trattkantarellerna i smör och vänd ner den strimlade kålen. Blanda med rotsakerna.

Garnera med färsk timjan.

Ugnsrostad pork belly med rotsaker.

Ugnsrostad pork belly med rotsaker.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lelle Weibull
Recept: Daniel och Samantha Hartley/Zetas Trädgårdscafe

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: