Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Två svenska veganska restauranger bland Europas bästa

15 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Om du letar efter guldkornen i utbudet av restauranger med vegansk mat i Sverige och våra grannländer är det här du hittar dem. Resesajten Big 7 Travel har utsett de 50 bästa restaurangerna för veganer i Europa och Sverige fick med två härliga restauranger.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ingen förvånas längre när det finns vegansk mat på menyn när man är ute och äter. Inte heller när en ny vegansk restaurang slår upp dörrarna och nu är det inte bara veganer som söker sig dit. Även vegetarianer, flexitarianer och vanliga köttätare är nyfikna och vill testa det veganska köket.

Men om man vill njuta av nytänkande, vällagad och delikat vegansk mat hemma eller på resan, vart ska man gå? Resesajten Big 7 Travel har listat sina 50 bästa veganska restauranger i Europa och många av dem ligger bara en kort tåg- eller båtresa från Sverige.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Och två av dem ligger faktiskt i Sverige. De har dels låtit sina läsare nominera och rösta, men har också tagit hjälp av recensioner i media samt låtit en expertpanel säga sitt.

Alla restaurranger på listan har inte strikt veganska menyer, men vegansk mat ska vara restaurangens huvudfokus.

De bästa svenska veganska restaurangerna

Godsaker från Göteborgs-restaurangen Blackbird.
Godsaker från Göteborgsrestaurangen Blackbird.

Blackbird vegankök & bar i Göteborg och Sally Voltaire & Systrar i Stockholm är de två svenska restaurangerna som tog sig in på listan. Blackbird, som ligger på Stigbergsliden får beröm för sina veganska ostar och sina tempeh- och seitanrätter. De skriver också att menyn ändras ofta, men att man alltid kan vänta sig krämiga cashewost-rätter och seitan-schnitzel eller koreanska BBQ-wraps. En riktig guldgruva för veganen!

Annons
På Sally Voltaire & systrar kan du räkna med vackra och närodlade rätter.
På Sally Voltaire & systrar kan du räkna med vackra och närodlade rätter.

Sally Voltaire & systrar är inte strikt vegansk, däremot vegetarisk och mycket veganvänlig. Restaurangen ligger i Åhléns City-huset i centrala Stockholm och serverar genomtänkta rätter från huvudsakligen lokala leverantörer. I listan beröms deras känsla för att få varje rätt att bli otroligt vacker.

De bästa veganska restauranger i grannländerna

Men om man vill lämna landet finns ett stort utbud av härlig vegansk mat så gott som runt hörnet:

Restaurangen Grön har en stjärna i Guide Michelin.
Grön har en stjärna i Guide Michelin.

I Helsingfors hittar du två av restaurangerna på listan. Grön, en restarurang som har belönats med en Michelin-stjärna, erbjuder nordisk mat med en twist från två menyer, varav en som är hundra procent vegansk.

Annons
Bun2Bun gör saftiga veganska burgare.
Sugen på en saftig vegansk burgare? Då vet du vart du ska gå.

Den andra restaurangen i Helsingfors som tog sig in på listan är Bun2Bun, en helt vegansk hamburgerkedja som baserar sina burgare på biffar från Beyond meat. I motiveringen rekommenderas man att ta ostburgaren eftersom man som vegan lätt kan sakna blåmögelost.

Vegansk mat av mycket hög klass på VeVe.
Vegansk mat av mycket hög klass på VeVe.

Det nordiska matmeckat Köpenhamn finns så klart representerat även på den här listan. Restaurangen VeVe är den vegetariska systern till Michelin-krogen Kiin Kiin. Det finns ingen meny, utan kocken gör en smakmeny av det som blir bäst av de råvaror som är i säsong och som finns att få tag i lokalt. Restaurangen är lakto-vegetarisk men har inga problem att fixa en helvegansk meny om du säger till om det i förväg.

Annons
Vackert och grönt på menyn på Gemyse i Köpenhamn.
Vackert och grönt på menyn på Gemyse i Köpenhamn.

Gemyse ligger också i Köpenhamn, inne på Tivoliområdet för att vara med exakt. Restaurangen, som fokuserar på nordisk mat och rätter från Mellanöstern och Asien, har vissa rätter med kött på menyn, men deras otroliga kunskap inom matlagning med grönsaker gör det värt ett besök, anser Big 7 Travel.

På listan hittar du också massor av restauranger i Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike och Italien.

Vilken restaurang som kröntes som bäst i Europa? Jo, det blev Soul Kitchen i italienska Turin. Där kan man njuta av delikatesser från den helt veganska menyn som också har inslag av rawfood. Vackra och smakrika rätter serveras, till exempel en pastarätt med två sorters tryffel, rotsellerikräm och jordärtskocka.
Foto: Restaurangernas respektive Instagramkonton.

Läs mer:

Välj veganskt! Här är sminkborstarna vi vill ha i necessären

Sverige är det fjärde mest veganvänliga landet i världen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons