Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

TV-dinner: Gumbo från "True Detective"

20 mar, 2017
AvRedaktionen
Gumbo från "True Detective".
Gumbo är en typisk sydstatsgryta med okra som kan varieras på många sätt, här med skaldjur. Hyllade kriminalserien True Detective utspelar sig i Louisiana där uttrycket ”First you make a roux” betyder att man tillagar en gryta i en fett- och mjölblandningsbas som fått småkoka till en mjuk brun färg: en roux.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Du behöver:

1 dl rapsolja

2 dl vetemjöl

3 selleristjälkar

1 gul lök

1 grön paprika

3 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater, delade

1 liter fiskbuljong

50 g fryst okra

2 lagerblad

cayennepeppar

1 burk krabbkött 170 g

2 tsk salt

300 g kungsräkor

1 msk rapsolja

½ kruka bladpersilja

ris till servering

Gör så här:

Vispa ihop olja och vetemjöl i en stor panna och koka upp. Låt redningen småkoka ca 20 minuter under omrörning, tills den har fått en ljust brun färg. Hacka sellerin, löken och paprikan i bitar, finhacka vitlöken. Tillsätt tomater och grönsaker i redningen och låt dem småkoka 15 minuter. Tillsätt buljong, okra, lagerblad och cayennepeppar och småkoka ytterligare 30 minuter. Ta upp lagerbladen ur gumbon. Häll av vattnet från krabbköttet och rör ner köttet i pannan och salta gumbon efter smak. Stek kungsräkorna snabbt på båda sidor och lägg ner i gumbon, toppa med bladpersilja. Servera med ris.

Gumbo från "True Detective".
Gumbo från ”True Detective”.

Recept och styling: Camilla Pérez
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons