Grillad trerättersmeny på spett

Grillad trerättersmeny på spett

En hel trerätters med förrätt, varmrätt och dessert går utmärkt att trä på spett och lägga på grillen.
19 april, 2022
Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin
0:51

Efter reklamen: Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin

(0:51)

Slå på ljud

Förrättsspett med nektarin och halloumi

Salt och seg halloumi möter söt och mjuk nektarin och får en diskret smak av rosmarin, galet gott!

Börja med förrättsspett med nektarin och halloumi
Betina Hastoft

2 portioner

Du behöver:

2 nektariner
100 g halloumi eller annan grillost
4 grova stjälkar färsk rosmarin
2 msk olivolja
2 msk honung

Gör så här:

  1. Skölj nektarinerna och skär dem i tunna båtar. Skär halloumin i åtta lika stora, triangulära bitar. Skölj rosmarinkvistarna och repa bladen så att bara toppen är kvar.
  2. Trä växelvis nektarin och halloumi på rosmarinkvistarna, pensla med olivolja och grilla dem på hög värme på grillen, cirka 1–2 minuter på varje sida.
  3. Ringla lite honung över rosmarinspetten och servera genast.

Varmrättsspett med fläskfilé, oliver och tomat

Snabba spett med smak av Medelhavet, där de gillade oliverna blir extra smakrika.

Bjud på varmrättsspett med fläskfilé, oliver och tomat
Betina Hastoft

2 portioner

Du behöver:

1 vitlöksklyfta
1 stjälk citrontimjan
1 tsk torkad oregano
¼ tsk citronskal
2 tsk olivolja
Salt och peppar
300 g fläskfilé
16 körsbärstomater
4 urkärnade oliver

Gör så här:

  1. Skala och pressa vitlök. Skölj och plocka timjan. Vänd timjan och vitlök tillsammans med oregano, citronskal, olja samt salt och peppar i en skål.
  2. Skär köttet i lagom stora bitar och vänd ner dem väl i marinaden. Låt marinera minst 30 minuter.
  3. Trä köttet, tomaterna och oliverna växelvis på fyra grillspett, och grilla på grillen i cirka två minuter på varje sida. Servera med sallad och gott bröd.

Dessertspett med ananas, mango, kokos och limesyrup

Limesyrupen passar att pensla andra frukter med, och är även god att ringla direkt över glass.

Avsluta med dessertspett med ananas, mango, kokos och limesyrup
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

1 mogen mango
300 g ananas

Limesyrup:

1 ekologisk lime
½ dl vatten
1 dl strösocker

Till servering:

2 msk kokosflingor
Ätbara örter eller blommor
Kokosglass

Gör så här:

  1. Skär bort skalet på mangon och ananasen och skär båda i stora tärningar. Trä växelvis mangotärningar och ananastärningar på fyra spett.
  2. Riv och pressa limen, och koka upp limesaft, limeskal, vatten och socker i en kastrull tills konsistensen blir som tunn sirap.
  3. Pensla fruktspetten med ⅓ av sirapen och grilla dem hastigt på båda sidor på grillen. Ringla resten av sirapen över fruktspetten, strö över kokosflingor och örter och servera tillsammans med kokosglass eller -sorbet.

Foto: Betina Hastoft