Tre favoritrecept med jordgubbar

Äntligen sommar, äntligen svenska jordgubbar. 
Passa på att njuta av dem till förrätt, varmrätt och dessert!
13 juni, 2020

Bärsallad med mozzarella

Superlätt och supergott tillbehör till en sommarmåltid eller grillat.

Bärsallad med mozzarella.

4 portioner

250 g jordgubbar

125 g hallon

125 g blåbär

100 g björnbär

250 g små mozzarellakulor

2 msk balsamicokräm

1 msk jungfruolivolja

Garnering:

1 handfull färsk mynta

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
  2. Skölj övriga bär och blanda med jordgubbarna.
  3. Fördela på tallrikar med mozarella över.
  4. Droppa balsamicokräm och olivolja, strö myntablad över och servera.

Quinoa med vitost, jordgubbar och bresaola

Bresaolans umamismak passar väldigt fint till söta gubbar.

Quinoa med vitost, jordgubbar och bresaola.

4 portioner

175 g röd quinoa

125 g vitost

6 jordgubbar

1 litet knippe bladpersilja

1 rödlök

12 skivor bresaola

Dressing:

1 tsk muscovadosirap

1 msk mörk balsamicovinäger

4 msk olivolja

Gör så här:

  1. Skölj quinoan grundligt enligt anvisning på förpackningen.
  2. Koka i 15 minuter i en kastrull med dubbelt så mycket vatten. Skölj under kallt vatten och låt sedan rinna av.
  3. Skär vitosten i mindre bitar och skär jordgubbarna i halvor eller kvartar. Hacka persiljan fint och skär rödlöken i tunna skivor.
  4. Blanda quinoan med vit- ost, jordgubbar, lök och persilja.
  5. Rulla ihop skivorna med bresaola och fördela över salladen.
  6. Blanda muscovadosirap, balsamico och olivolja och droppa över salladen före servering.

Tiramisu med jordgubbar

Den italienska desserten i skandinavisk sommartappning.

Tiramisu med jordgubbar.

4–6 portioner

500 g jordgubbar

1 ekologisk apelsin, saft och skal

½ dl strösocker

5 cl Cointreau (kan uteslutas)

23 savoiardikex

Marängkräm:

1 äggvita

½ dl strösocker

250 g mascarpone

½ vaniljstång, fröna

2 ½ dl vispgrädde

Garnering:

Jordgubbar

Gör så här:

  1. Klä en kakform eller fyrkantig ugnsform med hög kant, med plastfolie.
  2. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
  3. Vänd ihop jordgubbarna med apelsinsaft och -skal, socker och Cointreau. Låt stå och dra en stund.
  4. Vispa äggvitan styv, tillsätt lite socker i taget och vispa till en luftig maräng.
  5. Vispa mascarpone, vaniljfrön och grädde till ett luftigt skum i en separat bunke. Vänd ner marängen i grädden.
  6. Täck botten på formen med ett lager jordgubbar. Fyll på med marängkräm och slutligen ett lager savoiardikex. Droppa lite saft från bären över kexen och lägg på ännu ett lager bär, maräng och kex.
  7. Låt stå i kylskåpet ett par timmar.
  8. Vänd upp tiramisun på ett fat, lossa plasten. Skär i jämna stora bitar, garnera med jordgubbar och servera.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft, Aller media DK

LÄS MER:

10 enkla desserter med jordgubbar

9 otippade (och goda!) saker du kan göra med jordgubbar

Vanliga missen när du kombinerar jordgubbar och champagne

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: