Saftig smörgåstårta med italienska smaker

11 jun, 2015 
AvRedaktionen
Saftig smörgåstårta med italienska smaker.
En saftig smörgåstårta fylld med alla de godaste italienska läckerheterna som soltorkade tomater, parmesan, mascarpone, ricotta, proscuitto och salami. Mums!
Annons

4 personer

Tid: 40 minuter

Ingredienser:

1/2 runt smörgåstårtebröd

Soltorkade tomater och basilika:

1 liten glasburk soltorkade tomater i olja (280 g)

10 blad färsk basilika (cirka 1 msk)

Parmesancreme:

100 g parmesan (i bitar)

100 g mascarpone

2 krm hackad peperoncino

Olivcreme:

1 burk urkärnade svarta oliver (350 g)

3 msk hackad persilja

2 msk olivolja från burken med soltorkade tomater

1 tsk svartpeppar

Garnering:

400 ricottaost

3 skivor proscuitto

3 skivor pepparsalami

20 ärtskott

20 solrosskott

4 kvistar timjan

8 cocktailkapris

Gör så här:

  1. Gör brödet enligt grundreceptet på smörgåstårtebröd, men grädda brödet i två formar på 15 cm i diameter. Frys in det ena brödet eller ät upp det som matbröd, det andra ska användas till tårtan.
  2. Spara 2 msk av spadet från de soltorkade tomaterna. Mixa resterande olja och tomaterna med basilika till en slät creme.
  3. Skiva upp parmesanosten i mindre bitar. Mixa tillsammans med mascarpone och peperoncino tills konsistensen är grynig men jämn.
  4. Mixa oliver, persilja, olivolja från soltorkade tomater och svartpeppar till bredbar konsistens.
  5. Rulla ihop prosciutto och pepparsalami till rosor, ta sedan ”strypgrepp” på dem så att de står upp. Sätt in i ugnen på 250° i 5 minuter så att de blir knapriga.
  6. Bred rörorna på brödet, börja med tomatröran på första brödet, parmesancremen på det andra och olivcremen på det tredje. Montera ihop alla bröd till en hög och rund tårta, avsluta med bröd på toppen. Täck sidorna med ricottaost, använd gärna en spatel.
  7. Ställ cirka 20 ärtskott och 20 solrosskott på längden längs med tårtan och tryck in dem lätt, så de bildar en halvcirkel kring tårtan.
  8. Garnera med salami- och prosciutto-rosorna på toppen och lägg ett par kvistar timjan som ”blad”, dekorera fatet med cocktailkapris.
Saftig smörgåstårta med italienska smaker.
Saftig smörgåstårta med italienska smaker.

Recept: Karin Ström och Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons